Слави призна: "Да" на коалиция с Корнелия

Политика
16:22 - 05 Август 2020
6126
Слави призна: "Да" на коалиция с Корнелия

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе в следващия парламент, коалиция на партията с ГЕРБ и ДПС е невъзможна. "Безусловна подкрепа към това, което се случва, и безусловна подкрепа към исканията на протестиращите, безусловна подкрепа към протеста като форма, която може да се смени правителството", е коментарът му, даден под отговор на въпрос от в. "Дневник". От думите на учиндолския телевизионер става ясно, че той е готов за коалиция с БСП, а вероятно и с Демократична България.

Той обясни, че "по-добра форма от демокрацията не е намерена като начин на общуване между нас. Ние сме парламентарна република и когато хората решат да си сменят парламента - ще го сменят. Какво означава "ние сме избрани законно". Законно сте избрани и законно ще бъдете свалени... Идват хората и казват "Не искаме повече". Позицията му е, че в момента България няма парламент: "Парламентаризмът е изпразнен от съдържание. Има един министър-председател, който си прави каквото си иска, и всякакви хора ходят и му се мазнят. Той отива и им казва какво да се случва на депутатите, представете си обратното." Докато коментира казва, че като гражданин подкрепя случващото се.

Според данните от проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник", ако изборите бяха тази неделя, "Има такъв народ" е на трета позиция сред заявилите, че ще гласуват - с резултат 18,8% спрямо БСП с 19,2%. В общата извадка (около 50% от българите още не са решили дали ще гласуват) партията е с 10,4% спрямо 10,2% на БСП. След извънреден вот в момента би имало фрагментиран парламент с шест или седем партии. За малко над 6% от българите Трифонов дори е възможен министър-председател, а около 9% виждат вариант за коалиция между "Има такъв народ" и "Демократична България" (най-висок %, но 60% нямат мнение по темата). 

Върнат на въпроса - възможна ли е коалиция с ГЕРБ, продължава - "когато човек казва нещо, то трябва да е изпълнено със съдържание. Казвам неща, които ще се случват впоследствие, и това е въпрос само на доверие. Абсурдно е да се коалираме с ГЕРБ, това е абсурдно. Просто е невъзможно. Как си представяте след толкова години в публичното пространство - аз да ви кажа това и после да се се случи нещо обратно, обаче го виждаме много често." На уточняващ въпрос - ще е възможно ли и той да не постъпи по същия начин пред възможностите на властта, Трифонов твърди, че е удовлетворил изкушенията си и се самоцитира, че "властта, парите и славата" са за този, който обективно не ги ще". Според него "човек, който се вкопчва в тези дяволи, е ужасно уязвим".

Другият въпрос е свързан с позиционирането на ДПС извън властта, дори като опозиция, но реално силно влияеща върху и възползваща се от всяко управление от години. И би ли съумял да не влезе в такава коалиция. Дългия не отговарил директно и на този въпрос, а първо казал: "аз съм против това статукво", и отново припомня всички важни искания от референдума, за които би се борил да се реализират.

На въпроса за коалиция с БСП или "Демократична България" Трифонов реагира с многозначителна физиономия, после очертава по-широко поле за взаимодействие. "Всеки, който подкрепя нашите и референдум и въпроси, и те са подкрепени от 2,5 млн. ясно изразили "да"... По тази причина всеки политически субект, който ясно подкрепи тези конкретни неща - той е добре дошъл да се свърши работа." Тв водещият потвърждава, че ГЕРБ вече веднъж са обявили, че подкрепят гласуваното от референдума, той е протестирал пред парламента, но нищо не се е случило.