Слави си изми ръцете с покойния Желю Желев (ВИДЕО)

България трябваше да стане президентска република, казва първият демократично избран държавен глава точно преди 10 години

Политика
15:15 - 29 Август 2022
6512
Слави си изми ръцете с покойния Желю Желев (ВИДЕО)

Лидерът на ИТН Слави Трифонов се пробва да се изплъзне от стотиците критики, че не познава основния закон на страната, като си изми ръцете с първия демократично избран президент у нас - покойния Желю Желев по темата с референдума за президентска република. 

"По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г.", написа Дългия и публикува откъс от тогавашното гостуване на експрезидента в неговото токшоу, докато ефирът на Би Ти Ви го обслужваше. 

"България трябваше да стане президентска, а не парламентарна република", казва Желев тогава. И се аргументира така: "Защото в такъв тежък период, в който навлизаше страната - една посткомунистическа държава, в такъв преход, трябва да има силна изпълнителна власт".

"Не щеше да има такъв провал точно в навечерието на икономическите реформи... При президентската република властта е по-централизирана, без това да напомня за диктатура. А парламентарните държави в Европа се провалиха след Втората световна война. И тогава генерал Дьо Гол постави ултимативно въпроса на френския парламент: "Трябва да се разширят правомощията на президента - тези и тези правомощия, защото за една година 5-6 правителства се сменят. Това не е управление, да не говорим за приемственост, прогрес и пр.". 

"Бяха принудени да го приемат и Дьо Гол създаде т.нар. полупрезидентски режим, за разлика от американската държава, която е напълно президентска - президентът, освен държавен глава, е и шеф на правителството, той е министър-председател и той отговаря за всички действия на изпълнителната власт. Но не можеш да кажеш, че Америка не е демократична държава, извинявам се... Америка може да го направи това, защото при нея има и развито гражданско общество, и желязна съдебна система, и другите институции, и свободни медии, никой не може да ги спира или да отрича правото им да съществуват", са точните думи на Желю Желев отпреди 10 години. А Трифонов се съгласява с тях.