Слави Трифонов: Оставяме в миналото критиките към Петков и Василев

Политика
12:38 - 18 Ноември 2021
6407
Слави Трифонов: Оставяме в миналото критиките към Петков и Василев

Имах среща с Кирил Петков и Асен Василев и водихме един дълъг разговор. На България й е необходимо правителство, различно от това, което я управляваше в последните 12 години. Трябва да се тръгне в съвсем друга посока и затова естествено подкрепям правителство на Продължаваме промяната. Това обяви лидерът на ИТН Слави Трифонов пред Петър Волгин от БНР. 

Когато двамата лидери на ПП отишли при него, той вече бил убеден, че трябва да ги подкрепи. 

Попитан за политиките, предлагани от Петков и Василев, Трифонов каза, че за тази цел ще бъдат излъчени т.нар. експертни групи, за да обсъдят всички въпроси. "Хората ще бъдат свидетели на тези разговори и всичко ще стане ясно", заяви още Дългия. 

На въпроса за разпределението на постове, той отвърна: "Един умен човек прави необходимите компромиси, за да бъдат изпълнявани целите. Човек не бива да бъде краен, а да прави компромиси. Поставили сме си за цел да имаме правителство, за да се справи то с кризите". 

По думите му кабинетът трябва да бъде подкрепен от широк спектър депутати. А по отношение на степента на компромисите, Трифонов призова за търпение. "Когато си готов на всичко в името на една определена цел, то тя ще се случи", добави той. 

Шоуменът отказа да коментира скептицизма, изразен спрямо Кирил Петков и Асен Василев от страна на ИТН, но каза: "Смирен съм, тези неща са в миналото". Ситуацията в момента изисквала тъкмо да се създаде редовно правителство, което да изведе страната от кризите. "Стремя се да постъпвам правилно, а не емоционално", каза още Дългия. 

Дали ИТН има допирни точки с ДБ и БСП, той отвърна, че всичко зависи от заложените цели. "Няма време за това, което направиха германците. Те продължават да договарят управлението на държавата, а изборите им бяха през септември. Но ще се опитаме да направим нещо подобно", каза Трифонов, като повтори думите на Асен Василев от изборната нощ. 

За неговия анализ за слабия резултат на ИТН, на фона на успеха на формацията от предишните избори, Трифонов е на мнение, че провалът се дължи на факта, че групата му не е успяла да излъчи кабинет. И отново нападна ДБ, макар задочно, че са се поддали на слухове. "Една голяма част от хората, че с наш мандат ще се реализира правителство, се разочарова и затова не гласуваха за нас", смята лидерът на ИТН. 

Дали открива грешки в себе си, той уточни: "Сигурно има грешки и сега мога да започна да си ги споделям и казвам, но резултатът е такъв. Отделям 30% от енергията си да си обясня защо един проблем се е случил, и 70%, за да го реша. Нищо не е на всяка цена", отсече Трифонов.