Слави Трифонов: Помнете имената на лъжците, довели до Конституционна криза!

Напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация, обясни лидерът на ИТН

Политика
12:38 - 19 Август 2024
6079
Слави Трифонов: Помнете имената на лъжците, довели до Конституционна криза!

"Напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация". Това написа във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод отказа на президента Радев да подпише указ за назначаване на служебен кабинет.

Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза!

Нека, поне веднъж, ние като граждани, си дадем сметка защо се случи това. Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети. ППДБ в коалиция с ГЕРБ и ДПС отнеха възможността Президентът да съставя служебен кабинет и съставиха списък от евентуални служебни министът-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира. Това е така наречената „домова книга“.

Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства.

И напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация.
Ние от “Има Такъв Народ” още тогава казахме, че тези промени са глупави, некадърни и престъпни. И още нещо. Предполагам помните, че същата „сглобка“ направи две брутални политически назначения в Конституционния съд. Там бяха инсталирани съдия Белазелков, представител на ППДБ и госпожа Десислава Атанасова, представител на ГЕРБ.

В следствие на това, Конституционният съд се държа като партиен орган и блокира отмяната на поправките в Конституцията.

Нека ви задам един лесен въпрос. До промените в Конституцията имало ли е някога проблем със съставянето на „служебните кабинети“? Не, никога не е имало. Защото Конституцията, преди тези глупави промени, беше перфектна по този казус. А спомняте ли си в какво самовлюбено самохвалство бяха изпаднали „сглобкаджиите“, когато забъркаха тази юридическа каша? Колко бяха доволни от себе си? Колко от т.нар. „либерални“ медии бълваха славословещи дитирамби по това вредно решение? Едва ли сте забравили. Аз със сигурност не съм.

Затова, когато някой ви спомене „конституционна криза“ или се възмути на тема „политическа криза“, винаги помнете имената на най-срамните „лъжци“, които промениха по най-срамен начин българската Конституция.

Те са:
Христо Иванов,
Кирил Петков,
Асен Василев,
Бойко Борисов и
Делян Пеевски.