Слави - визионер или шарлатанин?

Новини
20:35 - 15 Юли 2021
9999
Слави - визионер или шарлатанин?

Авторитетният германски вестник "Зюддойче Цайтунг" отделя в броя си от 15 юли, четвъртък, много място на България: наред с обширната информация за политическата ситуация в страната вестникът публикува и коментар от Катрин Калвайт, в който четем:

"Досега Слави Трифонов вършеше всичко правилно. На сцената се изявяваше като изпълнител на кичозен поп-фолк, в кожено яке и с обица на ухото. Във видеоклипчетата гледаше да е заобиколен от едрогърди жени или сладки дечица. В своето токшоу ръсеше лафове. А в политиката току-що победи дългогодишния премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Модел на успеха? Не, по-скоро подигравка. Трифонов - музикантът, водещият, телевизионната звезда, новоизпеченият политик - просто няма програма".

Авторката припомня, че по време на предизборната кампания Слави Трифонов почти не се е показвал, а идеите му умишлено били формулирани твърде мъгляво. Тя обяснява на читателите, че партията на шоумена няма да влиза коалиция с другите реформаторски сили. Според нея, Трифонов се е принудил да постави неизпълними политически условия, просто защото ИТН би трябвало да представи своя собствена правителствена програма. "Така възниква въпросът дали този човек е визионер или по-скоро шарлатанин?", пише Катрин Калвайт.

За шоумените в политиката

По нататък в коментара, поместен в "Зюддойче Цайтунг", четем: "Една четвърт от избирателите в България избраха популярно лице с популярни възгледи - само защото хората са огорчени от закостенялата система и изпитват гняв срещу корумпираните утвърдени партии. Те казаха "да" на промяната: всичко трябва да бъде другояче. Но как? Двете малки опозиционни партии, които се борят срещу корупцията и мафиотските структури, подобриха резултата си, но шоуменът, който много обича да говори за морал и чест, събра двойно повече гласове".

Калвайт отбелязва, че Трифонов е само един от многобройните комедианти и телевизионни звезди, които през изминалите години използваха своята известност, за да започнат политическа кариера. Тя изброява имената на Володимир Зеленски в Украйна, Бепе Грило в Италия, Милан Шарич в Словения, Йон Гнар в Исландия, Джими Моралес в Гватемала, Доналд Тръмп в САЩ - и коментира: "Понякога им се получава, друг път се провалят, но опасността винаги е налице: по телевизията може и да говориш остроумно и провокативно срещу политиката, но това изобщо не значи, че разбираш нещо от демокрация и парламентаризъм".

Трифонов може и да сформира коалиция

Авторката допуска, че Трифонов може да изненада българите и все пак да сформира коалиция. Тя припомня, че той вече е предложил правителство от експерти и констатира, че при определени обстоятелства това може да се окаже смислено, "особено в страна като България, където многобройни утвърдени политици са компрометирани в резултат от обвиненията в корупция".

В края на коментара си Катрин Калвайт пише: "Служебното правителство, направляващо съдбините на страната от изборите през април насам, след които не можа да се сформира коалиция, в момента доказва, че ангажирани експерти могат да свършат добра работа и да повдигнат куража и самочувствието на хората. В крайна сметка обаче и България ще има нужда от стабилно правителствено мнозинство, което под парламентарен контрол да се захване с големите задачи пред страната. Вече изглежда, че през есента ще се проведат трети избори. А тогава попзвездата и неговата партия "Има такъв народ" може би ще спечелят мнозинството, за което се борят, за да управляват самостоятелно. Защото много българи смятат коалициите за същинска отрова, а политиците - за подкупни хора. На страната обаче трябва да се пожелае нещо друго: нека истински шанс най-после да получат амбициозните малки партии, които се борят срещу корупцията и бандитската престъпност".

Бъдещето на България остава несигурно

И друг германски вестник посвещава статия на България. Барбара Йортъл, която внимателно следи българската политика, е озаглавила статията си в "Тагесцайтунг" така: "Бъдещето на България остава несигурно". Началото на статията ѝ е показателно: "Нека шоуто да продължи! Но как ли? - питат се хората в България".

По-нататък в своя анализ Йортъл пише: "За голяма изненада на много наблюдатели, Трифонов извади от цилиндъра пълен състав на правителство. А идеята му да изпрати в Космоса български астронавти заедно с представител на Северна Македония предизвика много хапливи коментари. Всъщност съседната страна сигурно би предпочела по-земни действия, защото София вече от месеци блокира старта на преговорите за еврочленство на Скопие заради караници за историята и езика".

В края на статията си Барбара Йортъл съобщава за предстоящото посещение в София на делегация от евродепутати, които ще проверяват как се харчат европейските пари - това е съобщила депутатката от ЕНП Моника Холхаймер, която председателства Комисията по бюджетен контрол.