Славов от ДБ: Очаквахме да внесем антикорупционния закон съвместно с ПП

Работихме заедно с колегите по този закон, а го лансираха сами, обясни депутатът

Новини
14:24 - 10 Юни 2022
1361
Славов от ДБ: Очаквахме да внесем антикорупционния закон съвместно с ПП

От "Демократична България" (ДБ) са очаквали "Продължаваме Промяната"(ПП) да внесе антикорупционния закон в съавторство с тях. Това стана известно от думите на Атанас Славов от ПГ на ДБ в кулоарите на парламента. Вчера групата на ПП внесе в деловодството на парламента Законопроект за противодействие на корупцията.

"Ние, с колегите, сме работили заедно по този законопроект, организирани са няколко дискусии, имахме готовност по-скоро законопроектът да бъде внесен съвместно, посочи Славов. В този смисъл, по думите му, се учудихме, че е внесен само от ПГ на "Продължаваме Промяната", обясни Славов. 

Атанас Славов подчерта, че изключително важен елемент са разследващите функции на антикорупционната комисия и в тази част той ще получи подкрепа от ДБ. Между двете четения от групата щели да предложат редакция на някои текстове, като, например, по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, за да има достатъчно гаранции за независимост на разследването в наказателен процес, който защитава правата на гражданите, и няма рискове за злоупотреба с власт.

За нас е важно приоритетите на управлението да вървят, въпреки че сме в малцинство, декларира депутатът. Затова, смята Славов, трябва да бъде договорена ясна, публична подкрепа за тези приоритети в пленарната зала, а не да разчитаме на  някакви митични мнозинства да се формират адхок по конкретни гласувания.