Славов: Преместването на ПСА е закъсняло с 33 години

У нас
22:00 - 15 Декември 2023
3162
Славов: Преместването на ПСА е закъсняло с 33 години

Сроковете, които бяха заложени в правилата за промени в Констититуцията, казват, че следващата седмица ще е второто и третото гласуване. Преместването на Паметника на Съветската армия е закъсняло с 33 години. Дългото сбогуване със символите на тоталитаризма е един от проблемите на нашето общество. В демократичните държави тези въпроси отдавна са решени, жалко е, че ние спорим 33 години по-късно. Това каза в интервю за "Панорама" министърът на правосъдието Атанас Славов. 

"Ключовото за следващата седмица е гласуването на конституционните промени и бюджета на държавата", наблегна той. 

По думите му проблемите с корупцията не могат да се решат само със структурни реформи. "Но тези, които предприехме, са изключително важни, за да не бъдат политически притискани съдиите, а Прокуратурата да знае, че носи отговорност", добави Славов. 

Той добави, че "опъването на чадъри за някои хора" ще се реши.

"Нидерландия даде зелена светлина за членството ни в Шенген - това стана възможно благодарение на тези конституционни промени. Следващата седмица ще бъдат приети. Това е посланието, което ние сме изпратили към партньорите ни", коментира още министърът на правосъдието. 

По думите му, след приемането на промените в Конституцията срокът на годност на настоящия кабинет няма да изтече. "Целта на правителството е да постави България на картата на Европа, целите отиват отвъд конкретните решения, които предстоят да се вземат в момента", уточни той.