Славов: Промените в Конституцията са ангажимент за членството в Шенген

По внесените промени за второ четене има съгласие и мнозинство, обясни правосъдният министър

Новини
18:50 - 16 Декември 2023
2054
Славов: Промените в Конституцията са ангажимент за членството в Шенген

"Тези изменения в Конституцията са важни за страната ни, особено когато чакаме решение за членство в Шенген и присъединяване към Еврозоната. Разбира се, те са важни и за правителството."

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред медиите в парламента по повод гласуването на промените в Конституцията на второ четене в ресорната комисия и в контекста на казаното от Радомир Чолаков, че част от промените са условие за съществуването на кабинета.

Славов коментира, че измененията в основния закон са важни за кабинета, защото са траен ангажимент да постигнем стандарти за независимо правосъдие и това България да е правова държава. "Мисля, че по внесените за второ четене предложения, има постигнато съгласие и мнозинство. Ако търпят някакви редакции, те ще са минимални, но не мисля, че ще има отпаднали текстове", прогнозира още Славов.

Министърът на правосъдието коментира и приетите от комисията текстове на второ четене, разрешаващи депутатите и министрите да имат двойно гражданство. "Не виждам фундаментален проблем с предложението за двойно гражданство", заяви Славов, според когото изискванията за лоялност могат да бъдат уредени и после на законово ниво.

Според министъра на правосъдието председателят на ВКС не трябва да бъде сред лицата, измежду които президентът да избира служебен министър-председател. "Това би създало риск за независимостта на съдебната власт", смята Славов. Според него е важно на този етап да се защити независимостта на съдебната власт. "Това са поети ангажименти пред обществото и пред нашите партньори", заяви министър Славов.

Конституционната комисия заседава в съботния ден, за да може следващата седмица текстовете за промяна на Конституцията да минат в зала. Заявката на партиите, формиращи мнозинството е, че това ще се случи и има постигнат консенсус.