Slayer сложиха точка, Кери Кинг хвърли оковите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Благодаря, че през тези години бяхте част от моето семейство, каза за финал вокалът Том Арая

Новини
17:19 - 04 Декември 2019
9395
Slayer сложиха точка, Кери Кинг хвърли оковите (СНИМКИ И ВИДЕО)

30 ноември 2019-та - последният ден от предпоследния за годината месец се оказа и последен за Slayer. Американската траш метъл група, с която отраснаха поколения фенове на тежката музика, изпълни последния си концерт. Направи го така, както и през годините - без лигавщини, без бисове, без нищо излишно. В пълната зала в Лас Вегас - мястото, откъдето тръгна и кариерата на четиримата в Калифорния - Том Арая, Кери Кинг, Дейв Ломбардо и покойният вече Джеф Ханеман.

И така почти четири декади - 38 години, в които в групата имаше много малко размествания и нови членове - Джон Дет, Пол Бостаф и Гари Холт, като последните двама бяха част от последното турне на групата.

The Final World Tour стартира на 10 май 2018 година и до края на ноември излезе на сцената 147 пъти - 87 в Северна Америка, 47 в Европа, 6 Южна Америка, 5 в Океания и 2 в Азия.

Slayer минаха и през България тази година, на 11 юли. Това беше шестият концерт на американците у нас - пет в София и един в Каварна.

Бандата, която заедно с Metallica, Megadeth и Anthrax е част от Голямата четворка на траша, изсвири 20 парчета в Лос Анджелис.

Том Арая и компания започнаха с South of Heaven, за да продължи последователно с Repentless, Postmortem, World Painted Blood, Hate Worldwide, War Ensemble, Stain Of Mind, Disciple, When The Stillness Comes, Born Of Fire, Payback, Seasons In The Abyss, Jesus Saves, Chemical Warfare, Hell Awaits, Dead Skin Mask, Show No Mercy, Raining Blood, Mandatory Suicide и завършиха с емблематичната и може би най-обичана песен - Angel Of Death.

Прощаването беше необичайно дълго за тях. Обикновено след всеки свой концерт Slayer и тръгват от сцената и не се връщат, не свирят бисове, както повечето групи.

Този път се прегръщаха доста, хвърлиха в публиката много перца за китари и палки за барабани, а Кери Кинг свали дебелата верига от колана си и я пусна на сцената. Сякаш искаше да каже: "Хвърляме оковите" и се оттеглят, спасяват се от турнетата, от истерията, от пиенето, от жените, които ги заобикалят зад сцената.

Том Арая остана последен, след като другите се прибраха. Стиснал здраво в ръцете си една фланелка с надпис Slayer, изглеждаше необичайно сантиментален и замислен - нещо, което не е характерно за него и останалите от групата.

"Благодаря, че през всичките тези години бяхте с нас. Благодаря, че бяхте част от моето семейство! Благодаря ви за всичко!", бяха част от прощалните му думи. И си тръгна.

След не един и два подобни примера, със сигурност много фенове предполагат, че рано или късно Slayer може да обявят реюниън.

Но докато това не се случи...

Дългогодишният мениджър на Slayer - Рик Сейлс, каза, че всъщност прощалното турне не е край за групата. Но не ставаше дума за нови албуми и концерти, а различни форми на мърчандайз. Всъщност, само за прощалното си турне, групата продаде артикули на стойност над 10 милиона долара.

В последния ден на ноември съпругата на Кери Кинг - Айша Кинг, заяви, че "няма никакъв шанс" те да се съберат отново в бъдеще.

В същия ден китаристът на Exodus - Гари Холт, който замести починалия през 2013-та Джеф Ханеман, публикува прочувствено изявление: "Благодаря с цялото си сърце на феновете за подкрепата и на останалите музиканти от Slayer, че ми беше даден шансът да бъда част от легендарната банда".

Снимки: Стефани Кабрал, loudwire.com