След 10 дни размисъл: Борел осъди случая с Християн Пендиков

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността очаква виновниците да получат правосъдие

Новини
19:13 - 31 Януари 2023
2853
След 10 дни размисъл: Борел осъди случая с Християн Пендиков

Осъждаме нападението в Охрид, също както направиха и властите в Скопие, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който прие в Брюксел външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи в качеството му на представител на преходното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Уверен съм, че виновните (за нападението над Християн Пендиков - бел. кор.) ще бъдат изправени пред правосъдието, добави той. Същевременно чуваме неприемливи изказвания от политици националисти, с които се насажда омраза и се подстрекава към насилие. Това може само да задълбочи напрежението и не допринася за духа на добросъседство, заяви Борел.

Радвам се, че процесът по присъединяването на РСМ към ЕС напредва. Затова винаги съм загрижен, когато се появяват ненужни трудности. Напоследък видяхме нарастване на напрежението между РСМ и България с неприемливи инциденти и провокации, посочи Борел. Решително осъждам всеки призив към насилие. Съвместната работа за създаване на дух на диалог и взаимно уважение е от съществена важност, това е европейският начин, така е изграден ЕС, обобщи той.

Не е ясно само защо на високопоставения европейски чиновник му трябваха повече от десет дни, за да изрази позиция по криминалния случай.