След 10 години: Пробация за трима купувачи на гласове в Свищов през 2014 г.

Илдънай Ахмедов, Генчо Конов и Емил Антонов давали по 30 лв. за глас

Топ
17:19 - 17 Октомври 2024
757
След 10 години: Пробация за трима купувачи на гласове в Свищов през 2014 г.

Трима купувачи на гласове, давали по 30 лева на хора от Свищов, за да гласуват за определена партия през далечната 2014 г., бяха наказани с пробация.

В следващите месеци Илдънай Ахмедов, Генчо Конов и Емил Антонов трябва да спазват следните мерки - „задължителна регистрация по настоящ адрес" с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от по 6 месеца. Присъдата е на ВКС и е окончателна.

Наказанието, дадено им от втората инстанция - окръжният съд във Велико Търново, е било 6 месеца условно. Първата инстанция - районният съд в Свищов пък ги е оправдал.

През 2014 г. Илдънай Ахмедов чрез Асен А. организирал даването на по 30 лв. на 12 установени и на други неустановени лица, за да ги склони на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. да гласуват за определена политическа партия. На Асен А. дал 540 лв., за да купи с тях гласове. По 30 лв. получили Лидия А., Мезбуре Ч., Тенуре К. и Илиан С.

Другият осъден - Генчо Конов, дал 30 лв., на Северин М. също с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определена партия. Чрез Северин М. организирал даването на по 30 лв. на членовете на семейството му - общо 150 лв. Емил Антонов също предложил по 30 лв., на Лидия А., Мезбуре Ч. и Тенуре К. Според върховните съдии няма как да се споделят отправените упреци, че липсата на обвинение спрямо Асен А., Тенуре К., Мезбуре Ч., Лидия А., Илиан С. и Северин М., на които е придаден статут на свидетели вместо на обвиняеми за престъпления против политическите права на гражданите, са довели до противоречие със закона и е бламирана възможността подсъдимите в максимална степен да реализират правото си на защита.

От делото става ясно, че свидетелят Асен А., работил по онова време в Общинското предприятие „Чистота", чийто директор пък бил Илдънай Ахмедов.

Асен направил „списъка за пилета" със 17 лица в изпълнение на договорката му с подсъдимия Ахмедов. Генчо Конов пък случайно срещнал Северин М. Съдиите посочват, че наказанието на всеки един от подсъдимите е определено при наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, а освен това и защото оттогава са изминали малко повече от 10 години.