След 18 дни гладна стачка: Навални с опасност за живота

80 знаменитости зоват Путин да осигури лечение на опозиционера, който е в затвора

Актуални новини
08:35 - 18 Април 2021
2404
След 18 дни гладна стачка: Навални с опасност за живота

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, е с опасност за живота след 18-дневната си гладна стачка, съобщават световни медии.

На 31 март Навални започна гладна стачка в затвора, за да протестира срещу лошите условия. 44-годишният опозиционен лидер оцеля миналата година след отравяне с нервнопаралитично вещество, при което изпадна в кома. Той обвини Кремъл и руските служби за сигурност за отравянето си, което те отричат.

Вчера лекари, близки до Навални, поискаха разрешение да го видят незабавно, опасявайки се, че сърцето му може да спре "всяка минута", припомня АФП.

Алексей Навални е изложен в затвора на нарастващ риск от бъбречна недостатъчност и външният му вид се е влошил след двете седмици гладна стачка. Това обяви  говорителка на лекарски синдикат, който е свързан с опозиционния политик, предаде Ройтерс. По думите на говорителката на лекарския синдикат Александра Захарова, позовала се на изследвания, придобити чрез адвокатите на 44-годишния затворник състоянието му е "критично". Тя подчерта, че лекари от Докторския съюз не са преглеждали Навални.

"Изследванията му са много, много лоши" каза тя пред Ройтерс. "Калият му е висок и има други високи показатели, които сочат, че скоро бъбреците му може да откажат. Това може да доведе до остра патология и може да се стигне до арест на сърцето", заключи лекарката.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той нарича изфабрикувано. Той бе арестуван след пристигането си в Русия от Германия, където бе на лечение заради отравянето с нервнопаралитично вещество, припомни Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че съдбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални е напълно несправедлива, предаде Франс прес. "Това е напълно несправедливо, напълно несправедливо", отговори Байдън на въпрос на журналист за ситуацията, в която се намира водещият противник на Кремъл.

Същевременно около 80 знаменитости от цял свят - писатели, актьори, историци, журналисти и режисьори, сред които Дж. К. Роулинг и Салман Рушди, изпратиха вчера отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което го призовават да осигури на Навални необходимото медицинско лечение, съобщи ДПА.

"Като руски гражданин, той има законното право да бъде прегледан и лекуван от лекар по свой избор", се казва в писмото на английски език, публикувано в няколко европейски издания. Писмото е подписано също от носителките на Нобелова награда за литература Херта Мюлер, Луиз Глик и Светлана Алексиевич, Бьорн Улвеус от АББА", актьорите Бенедикт Къмбърбач и Кристин Скот Томас, както и историците Нийл Фъргюсън и Саймън Шама.