След 2 часа спорове: Депутатите отказаха "Спутник", преди ЕС да одобри ваксината

НС одобри само поправката преговори за инжекции да са допускат само за одобрени инжекции

Новини
12:34 - 05 Март 2021
1554
След 2 часа спорове: Депутатите отказаха "Спутник", преди ЕС да одобри ваксината

Депутатите така и не одобриха идеята правителеството да започне  преговори за закупуване и внасяне на руската ваксина "Спутник V" по предложение на БСП. Повече от два часа и половина управляващи и опозиция водиха разгорещени дебати по темата. В крайна сметка парламентът одобри единствено поправката на здравната комисия по предложението, която изисква преговори за купуването на която и да е ваксина да започнат чак след зелена светлина от европейските здравни органи.

Министерския съвет се задължава да "предприеме всички необходими действия за провеждане на своевременни консултации с ЕК с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба извън ЕС".

Дебатите в последния работен ден за парламента преминаха разгорещено и продължиха близо два часа и половина. Спорът бе около това чие предложение да бъде гласувано - това на БСП с конкретно искане за руската ваксина или това на здравната комисия, което не посочва марка. Стигна се и до обвинения в лобизъм и идеи да започнем да внасяме и китайската ваксина. Основните аргументи на ГЕРБ бяха, че българското законодателство не позволява да се вземат решения за одобряване на ваксини, без те да са минали първо пред европейската лекарствена служба (ЕМА).

"БСП направихме това предложение, с което да възложим на МС всички действия, за да осигури от руската ваксина. Първата причина е, че правителство на Борисов се провали във ваксинационния план. Правителството плати за 13 млн. ваксини половин милиард лева, а ваксини няма", каза председателката на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи като провал зелените коридори за ваксинация и липсата на ваксини към личните лекари. "Искаме да осигурим свободен избор на гражданите с всички възможности за ваксина. ГЕРБ отказват да ни подкрепят, пречело законодателството", каза още Нинова и се обърна към управляващите: Сменяли сте закони по над два пъти в рамките на 24 часа. Кодекса за социално осигуряване 31 пъти сте го променяли в последните 4 г."

Тя попита дали германското, австрийското и унгарското правителство са действали лобистки, след като са влезли в преговори за покупка на "Спутник V". Те не се крият от страх зад гърба на европейските институции. Вие отказвате, защото вече договорихте и платихте за ваксини. Изчерпали сте парите и се страхувате от носенето на отговорност", добави председателката на левицата. Тя попита дали е вярно, че представител на ГЕРБ в европарламента е тясно свързан с представител на всносителя на една от ваксините. Нинова предупреди, че ако БСП бъде избрана като първа политическа сила, ще започне преговори за внос на руската ваксина.

"О, знаете ли?! Има депутати от БСП, женени за руски граждани и гражданки", иронизира въпроса за лобизма зам. председателят на парламента Валери Симеонов. Председателката на здравната комисия Даниела дариткова пък попита "защо БСП лобира само за една ваксина" и добави, че управляващите предлагат всяка една ваксина, която е одобрена от европейските власти.

От ДПС оцениха действията на управляващите като политическо надцакване. "Управляващото мнозинство, преформатирайки това решение се опитва да изземва предложението на опозиция", каза зам. председателката на парламента Нигяр Джафер. Според нея държавата може да не се съобрази с европейските изисквания и самостоятелно да изследва и одобри руската ваксина. "Работата на това НС ще завърши с прецакване и изземване на инициативи от валяка на мнозинството. Няма да зова за разум, защото той не е възможен", добави Джафер.

Зам. председателката на НС Нигяр Джафер от ДПС беше критична към управляващите по време на дебата

От ВМРО обясниха, че до вчера са подкрепяли предложението на БСП, но след последните новини, че европейската агенция по лекарствата разглежда документите на "Спутник V" са решили да изчакат. Одобрението й ще се случи най-много до месец, обясниха войводите. Не на същото мнение бе обаче беше съпартиецът им Славчо Атанасов, който силно настоя България да започне незабавни преговори за купуването на ваксини от Русия. "Това изчакване от месец, месец и половина е фатална", каза Атанасов.

Производствен капацитет в Русия няма, а доставките на "Спутник" също се бавят, обясни Христо Гаджев от ГЕРБ. Затова много страни са минали на китайската ваксина. 600 хил. ваксини е поръчала Унгария, а е получила 2800. Словакия пък над 2 млн., а са доставени няколкостотин хиляди. Затова и Виктор Орбан се ваксинира с китайската ваксина, отбеляза Гаджев и посочи, че Европа ще може да получи 50 млн. дози, но едва от юни, като се позова на думи на управителя на руската компания производител.