След 2-часов скандал: Бежанците задължително със здравни осигуровки

В момента избягалите от Украйна имат право само на спешна помощ,

Новини
11:46 - 31 Март 2022
1599
След 2-часов скандал: Бежанците задължително със здравни осигуровки

Бежанците от Украйна с временна закрила у нас, задължително трябва да бъдат здравноосигурени. По този начин ще могат да получат медицинска помощ, която се заплаща от НЗОК. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приети на първо четене от депутатите.

В момента бежанците имат право само на спешна помощ, на не така стои въпросът с доболничната и болничната помощ и отпускането на лекарства.

Размерът на здравноосигурителната вноска, лицата, които ще я плащат, както и източниците за финансиране ще се определят с акт на Министерския съвет. Мерките ще важат за времето на статута по временна закрила, който по правилата на ЕК е 1 г., с възможност за удължаване до 6 месеца.

Промените бяха приети след повече от двучасов скандал основно на тема откъде ще дойдат парите за здравните вноски на бежанците.

Законопроектът бе подкрепен от 156 депутати от ПП, ГЕРБ, БКП, ИТН и ДБ. Шестима от "Възраждане" бяха против, а 12 от ДПС се въздържаха.

Този законопроект е дискриминационен, скочи Елена Гунчева от "Възраждане". В България има много бежанци и хора със статут на закрила, а от мотивите към проекта е видно, че той ще важи за тези от Украйна, допълни тя.

Здравното осигуряване е в резултат на приноса на всеки един български гражданин, не само на бюджета. Стотици хиляди не са осигурени и освен спешната помощ държавата не се е погрижила за тях. Преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това как помагаме на българските граждани, които спят по пейките или броят левчетата си, които не им достигат, поиска Гунчева. Затова от "Възраждане" ще внесат предложение между двете четения тези привилегии според тях, които са разписват за бежанците от Украйна, да важат и за българските граждани.

В отговор шефът на комисията по здравеопазване Антон Тонев напомни, че по инициатива на българския премиер Кирил Петков в ЕС се обсъжда създаването на фонд, който да компенсира страните с големи разходи покрай бежанците. Разходите за здраве може да бъдат покрити от този фонд, допълни депутатът от ПП.

В най-лошия случай, когато минат над 200 хиляди бежанци и всички получат статут на закрила, максималната сума, която може да натовари бюджета, е 54 милиона, обясни доц. Тонев. И допълни, че в момента около 10% от оставащите в България получават статут.

От 133 хиляди влезли бежанци, 61 хиляди са останали, а само 19 хиляди са регистрирани за убежище. Пристигат цели автобуси само с деца, 7850 души са под 18 г. и трябва да получат помощ, обясни шефът на комисията по туризъм Илин Димитров. И даде пример, че при сирийската криза у нас са се опитали да влязат бежанци под 1/10 от тази цифра.

Не сме против подкрепата за украинските бежанци, но идеята не е изчистена, не е ясно откъде ще идват парите, върху какъв доход ще се осигуряват тези хора, откога започват и докога продължават техните здравноосигурителни права, разкритикува Хасан Адемов от ДПС. Той сметна, че след като по 880 лева има право на година за здраве всеки българин, при 100 хиляди бежанци това правело 88 милиона. Макар и прогнозни, тези пари трябваше да бъдат предвидени и разписани някъде, откъде ще бъдат източниците на финансиране, допълни депутатът от ДПС.

Искате да сложим мокър печат на този законопроект и Министерския съвет да решава. Това е моделът на джипката, който всички отрекохме, критикува още Адемов. "Не съм кардиолог, аз съм реанимация. Не гласувам със сърце, а с разум. Не делете дискусията на такива, които подкрепят каузата на бежанците и такива, които имат забележки", призова той. И обясни, че имат забележки по начина, по който са разписани текстовете.

Мерките трябва да са и навременни, няма време за подробно разписване, обясни в отговор доц Тонев от ПП. Имаме уверенията на европейските институции, ме тези разходи няма да натежат на бюджетите на засегнатите страни, каза той. И призова за съпричастност и разум.

Да се направи фонд и да се ползват средствата, предвидени в бюджета за хуманитарна помощ за Украйна, поиска пък проф. Асен Балтов от ГЕРБ.

Понеже не подхождаме системно, сега ставаме гумен печат за правителството и му даваме право да законодателства както си иска, критикува и Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той призова да не се прави феодално законодателство - всяко министерство само за себе си да пише текстове, а първо да се види какви предложения ще има социалното министерство за бежанците. Както и всички промени да се правят през закона за бежанците.

Като законодателна вакханалия в сектор здравеопазване, която няма да реши проблемите на бежанците у нас, определи закона проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и предупреди, че ще бъде създаден хаос в сектора. Той попита от кое перо от бюджета за здравеопазването ще бъдат взети средствата, за да стане ясно кой носи отговорност, какво ще стане, ако бежанците започнат работа и бъдат осигурени.

Ще бъдат използвани и изостанали средства от стари програмни периоди и оперативни програми, които ЕК е позволила да бъдат пренасочени, обясни Искрен Митев от ПП.

Кой ще плати сметката на тези хора, когато имат нужда от доплащане, защото здравната каса не го покрива, попита пък проф. Балтов.

Правим законопроект, който да ни дава възможност за бърза реакция и при следващи подобни ситуации, защото не ми се мисли какво ще стане, ако войната се разрастне и Русия влезе в Молдова, отвърна доц. Тонев.

Няма дискриминация, в закона няма една дума за Украйна, само в мотивите. Оставете на МС, той ще намери парите, за да помогне на бежанците, скочи проф. Георги Михайлов от БСП и скастри колегите си, че политиканстват по темата. Дошло е време спешно да се решават тези въпроси, това е страшна война. Давате ли си сметка за последствията, че се очаква и масов глад, попита той.

Другари, дайте да дадем, на този принцип действате вие, без да кажете откъде идват парите, отвърна му проф. Костадин Ангелов. И цитира африканска поговорка: Когато имаш чук, всеки проблем ти изглежда като гвоздей. Когато имаш сърп и чук - правиш революция.

Дайте да не се държим като криви гвоздеи в тази зала и да си свършим работата, като приемем законопроекта, отвърна му проф. Михайлов.

Свалете си лентичките и гласувайте против. Защото това не е солидарност, критикува ГЕРБ шефът на лявата група Георги Свиленски.

Стига с това лицемерие, свалете си лентичките. Искате да върнем пари на Европа и не да ги използваме. Тези пари няма да бъдат взети от българските граждани, а ще бъдат насочени към хората, които имат най-много нужда в момента, включи се и Искрен Митев от ПП.

Ние заявихме твърдо нашата позиция за помощ - и хуманитарна, но и военнотехническа за Украйна. Вие сте тези, които се въртите, отвърна Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Предлагате емоционален законопроект, който изисквате да бъде подкрепен, не може. Когато човек започва да гради къща, той я рисува, но след това трябва да е ясно откъде ще вземе материалите, с които да я построи, обясни Иванов. И поиска между двете четения на закона министърът на финансите да каже откъде ще дойдат парите.

БСП не подкрепи декларацията на Народното събрание за санкциите на Русия. Вие по много елегантен начин подкрепяте агресията на Путин, скочи Костадин Ангелов. Ние сме подкрепили хуманитарната помощ за Украйна. Но колко лева стигнаха до нуждаещите се - нула. Това е административният капацитет на правителството, критикува той. И призова червените да си пазят лозунгите за предстоящата предизборна кампания.

Колегите от мнозинството да не говорят неистини. Програмният период е до края на 2023 г. и каквито и спестени средства да има по програмите, те не подлежат на връщане към този момент, каза Десислава Николова. Водещият заседанието Мирослав Иванов и й спря микрофона, защото изказването й е по процедура.

След това той спря микрофона и на Явор Божанков от БСП, защото той също поиска думата по процедура, а критикува ГЕРБ, че са съсипали отбраната. Гладна кокошка, просо сънува, каза Божанков по адрес на заканите на ГЕРБ за предсрочни избори.

Благодаря ви много, че не сте откраднали всичко и сте оставили пари във фондовете, за да има за бежанците, отговори Искрен Митев на ГЕРБ.

Той отново обясни, че парите за здравните вноски на бежанците ще дойдат от спестеното от оперативните програми, а като се приеме новия фонд - и от него. Пари има и няма да бъдат взети от джоба на българските граждани, категоричен бе Митев.

Дебатите минаха през инфлацията, цените на горивата, оградата по границата за сирийските бежанци и др. теми.