След 2 месеца бунт: Протестът се разцепи

Политика
11:41 - 09 Септември 2020
10293
След 2 месеца бунт: Протестът се разцепи

Протестът се разцепи след точно два месеца живот. Гражданското сдружение БОЕЦ и Демократична България се разграничиха от декларацията, приета вчера от подкрепящи протеста организации, предаде Офнюз.

Вчера Отровното трио разпространи декларация, в която се казваше: "Днес се проведе среща с участието на основната част от гражданските и политически партии и движения, които вече 62 дни са част от справедливите протести за оставката на кабинета на Бойко Борисов, оставката на главния прокурор Иван Гешев и за възстановяване на парламентарната демокрация чрез предсрочни и честни избори.

Категорично заявяваме, че всички заедно сме непоколебими в усилията си и призоваваме да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест.

Не допускайте да се повтори „кървавата сряда“ на Борисов и Гешев!"

Отдолу бяха подписани Триото и куп маргинални партийки, както и физически лица като Ренета Инджова, заклеймения от Синода отец Дионисий и ген.Шивиков. В подписите крещеше отсъствието на "Демократична България" или "Да, България". Присъстваше обаче БОЕЦ. 

"БОЕЦ не сме подписвали и давали съгласие нашето име да се използва за легитимиране на позиции и заявления, като визираме направеното съобщение на страницата на "Триото". Като председател на БОЕЦ заявявам, че не може да имаме нищо общо с част от хората, партиите и организациите, които са подписали, или поне е обявено, че са подписали въпросният документ", се казва в текста, подписан от лидера на организацията Георги Георгиев.

"Въпрос на принципи. За да бъде битката ни истинска трябва да я опазим чиста. Никой няма право да говори от наше име, или да използва името ни за легитимиране на някакви послания. Най-малкото не е коректно.

Осъждаме полицейското насилие, на което сме подложени и ние самите от седем години, но не считаме, че с китки, речи и песни може да свалим правителството на мафията!

Гражданите трябва да осъзнаят своята сила, гражданското общество в България трябва да застане твърдо и решително директно срещу мафията и именно с твърди и решителни действия да се преборим за свободата си и със злото, което е превзело страната ни. Без страх и без компромиси.

Ние няма да провокираме насилие, но ако Борисов и мафията наредят на полицията да вдигне палките срещу нас, няма да отстъпим, ще защитим гражданите и ще се борим за постигането на справедливите си искания и цели", заканва се Георги Георгиев . 

От Демократична България пък пишат:

"Във връзка с множество запитвания, заявяваме, че по правилата за формиране на позиции на Демократична България, не е излъчван представител на обединението, или на Да, България, за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация.

Ние последователно и твърдо се обявяваме против насилието и призоваваме държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември.

Същевременно, държим на трайната си позиция, че подкрепяме гражданския характер на протеста и го правим на свои политически основания, и без от това да следва наше асоцииране с други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели.

Призоваваме поддръжниците на Демократична България към масово участие в протеста на 10 септември и другите общи протестни действия с цел постигане на оставките на Борисов и Гешев и реализиране заявените от Демократична България политически цели", завършва текстът на партията на Христо Иванов.

"Демократична България" отдавна се разграничава от Отровното трио, русофилско-комунистическата "Възраждане" и движението на Мая Манолова. Те бяха изгонени от блокадата на Орлов мост, която се поддържаше от хората на Христо Иванов и БОЕЦ. ДБ държи да запази политическия си имидж на партия на градската десница и не иска да бъде асоциирана с хората на Радев и откровено леви и русофилски формации. БОЕЦ се държат за тях и ги подпомагат, те обаче са склонни на насилствени действия и в определен момент могат да бъдат използване за това.