След 2 месеца у нас: Агенцията за сигурност на РСМ плаши българин от Кочани

Горан Серафимов е разпъван на кръст заради бягството му от Северна Македония

Крими
17:55 - 14 Септември 2023
8929
След 2 месеца у нас: Агенцията за сигурност на РСМ плаши българин от Кочани

45-годишният Горан Серафимов от Кочани е в България от 2 месеца. Той е избягал от страната си заради многогодишни заплахи за живота му от страна на службите. „Подложен съм на натиск от Скопие повече от 15 години, защото се чувствам българин. През последните 4 години не можех да си намеря постоянно работа. Едвам свързвах двата края. Затова взех решение да напусна РСМ и да дойда в България”, разказа пред Lupa.bg Горан Серафимов.

„Две години обмислях решението си. Чашата преля, когато се снимах с българска книга и снимката пуснах във фейсбук. Тогава бях извикан без призовка от Агенцията за национална сигурност на информативен разговор. Бях държан на крака 3 часа и половина. Нямаше никакви протоколи, поисках адвокат, но ми отказаха. Тръгнах си, след което получих предупреждение да внимавам какво правя и къде ходя. Тогава разбрах, че повече няма живот за мен в РСМ”, обясни Горан Серафимов.

В България живее при приятели. Вече има и работа.

„Чувствам се защитен, въпреки че всеки ден получавам заплахи ог фалшиви профили. Предполагам, че са от Агенцията за сигурност на РСМ. Те имат хора и тук. Македонските власти не мислят доброто нито на България, нито на българите в Скопие”, казва Горан.