След 28 години отново на свобода! (ВИДЕО)

Ламар Джонсън беше оправдан за убийство, което не е извършил

Топ
12:53 - 06 Март 2023
3001
След 28 години отново на свобода! (ВИДЕО)

Наказанието на 50-годишен мъж беше отменено, след като излежа близо 28 години от доживотната си присъда за убийство, за което винаги е твърдял, че не е извършил. Ламар Джонсън затвори очи и леко поклати глава, когато член на правния му екип го потупа по гърба, щом съдията издаде решението.

Джонсън бил осъден за убийството на Маркъс Бойд, който бил застрелян през октомври 1994 г. на верандата си от двама маскирани мъже. Полицията и прокуратурата решили, че убийството е резултат от спор за пари от наркотици.

Джонсън твърди, че е невинен от самото начало, заявявайки, че е бил с момиче „на много мили“ от дома на Бойд по време на престъплението.

Приятелката на Джонсън Ерика Бароу потвърди, че са останали заедно цяла нощ – с изключение на петминутна пауза, когато Ламар излязъл навън, за да продава наркотици. През това време, предвид разстоянието, той нямало как да стигне до къщата на жертвата и да се върне обратно.

Вторият заподозрян - Фил Кембъл, се призна за виновен в замяна на седем години затвор и потвърди, че Джонсън е негов съучастник.

Преди няколко години Кембъл и друг затворник, Джеймс Хауърд, който излежава доживотна присъда за убийство, дадоха клетвени декларации, че Джонсън не е замесен. Хауърд признал, че той е участвал в убийството на Бойд, а не Джонсън.

Кембъл не участва в апелативния съд, защото междувременно починал. Хауърд присъства на заседанието и потвърди, че двамата са решили да ограбят Бойд, който дължал пари на техен общ приятел от продажбата на наркотици. Според него той е прострелял Бойд в тила и врата, а Кембъл в хълбока.

Свидетелят на убийството Джеймс Грегъри Елкинг оттегли показанията си срещу Джонсън на първия процес. Той обясни, че първоначално не е могъл да идентифицира убийците, тъй като са били с черни ски маски. Според него обаче детективът, който отговаря за случая, му е оказал натиск, убеждавайки го, че „трябва да помогнем да измъкнем тези момчета от улицата“. Освен това му били платени минимум 4000 долара за това, че се съгласил да свидетелства срещу Джонсън в съда.

„Това и до днес ме преследва“, признал той сега.

Детективът, когото Елкинг обвини в натиск, отрече да е принуждавал свидетеля да даде конкретни показания. Според него идентификацията се основава на факта, че Елкинг си спомня необичайните очи на стрелеца, а Джонсън има „едно око, което изглежда различно от другото“.

Окръжният съдия Дейвид Мейсън обясни, че за да стигне до решението си, трябва да има „надеждни доказателства за действителна невинност – доказателства, толкова надеждни, че всъщност преминават стандарта за ясни и убедителни“.

Ламар сияеше на излизане на свобода от съда. Той благодари на всички, които са работили по делото му, както и на съдията.

„Това е невероятно“, каза Джонсън пред репортери, но не отговори на никакви въпроси.

Защитата на Джонсън заяви, че той незабавно се е събрал отново със семейството си и „планира да се наслади на преживяването да общува с любимите си хора, от което е бил лишен през по-голямата част от живота си в зряла възраст“.

„Макар днешният ден да носи радост, нищо не може да възстанови всичко, което държавата открадна от него. Нищо няма да му върне почти трите десетилетия, които изгуби, докато беше отделен от дъщерите и семейството си“, добавиха адвокатите му.