След 36 години! Австралия отново има полуфиналист при жените

За последно в голямата четворка попадна Уенди Търнбул през 1984-та, а сега е Ашли Барти

Актуални новини
11:13 - 28 Януари 2020
2317
След 36 години! Австралия отново има полуфиналист при жените

Първият полуфинал при жените на Откритото първенство по тенис е ясен - една срещу друга ще се изправят представителката на домакините Ашли Барти и родената в Русия, но състезаваща се за САЩ - София Кенин.

Барти елиминира на четвъртфиналите Петра Квитова със 7:6, 6:2 и стана първата австралийка, която ще играе на полуфиналите в Мелбърн от 36 години насам.

За последно в голямата четворка попадна Уенди Търнбул през 1984 г. Австралия няма титла при дамите от 1978 година, когато с трофе ликува Крис О’Нийл.

Барти показа, че неслучайно оглавява световната ранглиста и беше много стаблина в най-важните разигравания. Тя трябваше да отразява цели 12 точки за пробив в хода на двубоя и успя в 10 от тези случаи. Квитова разчиташе основно на бобения си сервис, като пропусна много шансове да наклони везните в своя полза.

Сред най-добрите достигна и София Кенин, която елиминира сензацията Онс Жабур с 6:4, 6:4.

78-ата в света тунизийка доскоро нямаше спечелен мач в турнир от Големия шлем, а не беше далеч дори от това да продължи победния си ход.

Кенин също дебютира на четвъртфинал на мейджър турнир, но овладя напрежението и допусна по-малко грешки от противничката си.

Това беше четвърти успех за 21-годишната Кенин срещу Жабур от петте мача помежду им. Американката може да влезе в Топ 10 на ранглистата, ако се справи с Ашли Барти и се класира за финала.

За тунизийката остава удовлетворението, че е първата арабска тенисистка, достигнала до четвъртфиналите на турнир от Големия шлем.