След 4 часа дебати депутатите решиха: Договорът с "Боташ" за газа ще се предоговаря

В момента "Булгаргаз" плаща по 500 000 долара на ден на турската компания за капацитет, но не получава газ

Политика
19:00 - 19 Април 2024
5638
След 4 часа дебати депутатите решиха: Договорът с "Боташ" за газа ще се предоговаря

Енергийният министър да предоговори подписаното споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" на 3 януари 2023 г., което е станало по време на  служебното правителство на Румен Радев.

Това решиха депутатите след като 4 часа обсъждаха докладът от временната комисия, която има за цел да разгледа всички факти и обстоятелства около подписването на сделката. Накрая той бе приет от всички с изключение на ДПС.

Освен това депутатите решиха докладът да бъде изпратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС, БЕХ, КЕВР и енергийният министър.

Почти целият дебат в зала премина в престрелки между доскорошните партньори ГЕРБ и ПП-ДБ и обвинения кой е трябвало да предоговори споразумението.

Според изводите от доклада в момента "Булгаргаз" плаща по близо 500 000 долара на ден на "Боташ" за капацитет, но не получава газ от Турция.

"Хората, които ви слушаха остават с впечатлението, че ПП-ДБ са сключили договора. В нито един момент не чухме вашето мнение или на ДПС относно него. Премислен ли е, ще има ли проблеми за България с него и т.н. Това е абсолютно несериозно и не може парламентът да не е информиран, не може без енергийната комисия да се подписват такива договори, това не е правилно, и най-вече то да се подписва от служебен кабинет", каза от трибуната Мартин Димитров от ПП-ДБ.

По думите му не може да се поема такъв ангажимент за 13 години, без да знаем дали имаме нужда от толкова количества газ.

"Колко пъти Денков е ходил в Турция да го предоговаря? Уж ходил три пъти ама аз не вярвам. Едно обаче е сигурно и то е, че се е срещал с "Лукойл" два пъти. Значи какво излиза? За да храним "Лукойл" можем да правим среща с тях, но когато България е ощетена не може да преговаряме с "Боташ". Думичка не сте обелили по този договор, освен това договорите подписани по нашето време са с двайсет пъти по-ниска цена", включи се и председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Борислав Гуцанов от БСП предложи в проекта на решение да бъде добавено, че трябва да се отстрани цялото ръководство на "Булгаргаз". Не можело такива хора, които подписвали такъв договор да продължават да стоят в дружеството.