След 4 часа скандали в НС: Избраха комисия за имунитетите, БСП и ИТН отказаха участие

Никой не предлага председател на новото звено, Деси Атанасова се присмя с "ротация"

Политика
13:10 - 14 Юни 2023
4989
След 4 часа скандали в НС: Избраха комисия за имунитетите, БСП и ИТН отказаха участие

След 4-часови скандали, депутатите все пак гласуваха временна Комисия по имунитетите, която ще се произнесе до 18 юли. 186 депутати решиха да бъде създадено временното звено за отнемането на имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. 32 бяха против - БСП и ИТН. БСП и ИТН днес опонираха остро на идеята, като я нарекоха пералня и призоваха Бойко Борисов и Кирил Петков да се откажат веднага от имунитетите си. Затова и двете партии не предложиха членове на Комисията. 

ПП-ДБ включиха в комисията Никола Минчев и Димитър Найденов. "Възраждане" предложиха в парламентарното звено да влязат Петър Петров и Николай Дренчев, но категорично отказаха да участват в ръководството. Номинацията на ГЕРБ-СДС са Десислава Атанасова и Рая Назарян.

От ДПС включиха Хамид Хамид и Гюнер Ахмед. 

БСП, които днес от трибуната заявиха, че коалицията ПП-ДБ е пералня на ГЕРБ и нямат намерение да участват, повториха намерението си с остър тон. 

"Няма да участваме в тая пералня и омерта. Веднага да се свалят тези имунитети", заяви Борислав Гуцанов от трибуната, като обяви, че БСП по никакъв начин няма да участва в комисията.  

ИТН също не предложиха членове, а Тошко Йорданов заяви: "ИТН няма да предложим хора за тази комисия. Перете се, замивайте си гениталиите, бършете се, ние в тоя позор няма да участваме", изригна отново с нецензурни определения шефът на ПГ на ИТН 

Заради липсата на предложения за председател Мустафа Карадайъ предложи Хамид Хамид, това обаче не събра достатъчно гласове. 

Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират комисията, особено предвид липсващия председател. И с нескрит сарказъм иронично предложи ротация, всеки член да е председател на комисията.

Станислав Балабанов от ИТН иронизира, че двете най-големи групи не могат да се разберат. "Идете в стаята на ДПС седнете на една маса с г-н Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си ида си изберете председател", каза той.

При гласуването за председател, ИТН изобщо не гласуваха, а 22 от БСП, 35от "Възраждане", Радостин Василев и шестима от ПП-ДБ бяха "против" номинацията на Хамид Хамид.

Снимка: Агнес Методиева