След 50 години: Холивуд се извини на индианката на Марлон Брандо

През 1973 г. Сашийн Литълфадър се качи на сцената на наградите "Оскар", за да обясни защо актьорът не е дошъл да приеме наградата си за "Кръсникът"

Изповеди
15:21 - 16 Август 2022
3458
След 50 години: Холивуд се извини на индианката на Марлон Брандо

Американската киноакадемия се извини с 50 години по-късно на индианска актриса и активистка, която бе освиркана на церемонията по връчване на наградите Оскар, предаде Франс прес, цитирана от БТА. През 1973 г. Сашийн Литълфадър се качи на сцената на наградите Оскар, за да обясни защо колегата ѝ Марлон Брандо не е дошъл да приеме наградата си за най-добър актьор за филма "Кръсникът". 

Тя разказа тогава, че той отказва да приеме отличието заради отношението на Холивуд към американците от индиански произход. Докато разказваше това, актрисата бе освиркана, а после тя сподели, че охраната е попречила на актьора Джон Уейн да я нападне физически.

"Обидите, които получихте заради това изявление, бяха неоправдани и неуместни. Емоционалното бреме, което Вие трябваше да понесете и това, което костваше това на Вашата собствена кариера в нашата индустрия е непоправимо", каза Дейвид Рубин, президент на киноаакадемията по онова време, в писмо, пратено до актрисата.

"Дълго време куражът, който Вие показахте, не беше признат. Заради това ние Ви поднасяме нашите най-искрени извинения и изразяваме нашето най-искрено възхищение към Вас", се казва в писмото.

То бе публикувано от киноакадемията в момент, в който тя обяви, че Сашийн Литълфадър е поканена да говори в музея на Оскарите в Лос Анджелис на 17 септември.

"Ние индианците сме много търпеливи хора. Това са само 50 години", реагира Литълфадър на писмото на киноакадемията.

Днес актрисата е на 75 години. "Трябва да запазим чувството си за хумор по този случай през цялото време. Това е нашият начин да оцелеем", заяви тя. И добави, че се радва, че толкова неща са се променили, откакто тя не е приела наградата Оскар преди 50 години