След 6 часа дебати: Депутатите се чудят как да мерят консумацията на интимната връзка за 60 дни

Фактическото съпружеско съжителство остава, решиха депутатите

Топ
16:39 - 07 Август 2023
2151
След 6 часа дебати: Депутатите се чудят как да мерят консумацията на интимната връзка за 60 дни

Почти 6 часа час се проточи дебатът за "интимната връзка" в парламента, която влиза в Закона за борба с домашното насилие. Текстът беше приет на първо четене по-рано днес, а от 14 часа започна и гледането му на второ четене. След пет часа разискване по темата обаче залата оредя. Най-остро по темата реагират представителите на БСП, "Възраждане" и ИТН.

В крайна сметка интимната връзка влезе в закона за домашното насилие. Фактическото съпружеско съжителство остава, решиха депутатите.

Народните представители приеха, че интимна връзка е между две лица, които са в доброволни лични, интимни и сексуални отношения с продължителност поне от 60 дни.

В проекта, който е представен на второ четене, закрилата при насилие при фактическо семейно съжителство остава, но се въвежда и понятието "интимна връзка". То е между две лица, които са в доброволни лични, интимни и сексуални отношения с продължителност поне 60 дни.

БСП, ИТН и "Възраждане" се обявиха против проектът да се гледа на второ четене в същия ден. Те настояваха за 21 дни срок, за да внесат свои предложения. 

"Нагла, нечистоплътна, проститутка", тези са  епитетите, с които бях наричана в тази зала днес обяви Калина Константинова от ПП-ДБ по време на дебата. "Тази година най-малко 14 жени са били убити от мъжете си в България", съобщи тя статистика, която е в публичното пространство.

"Понятието "интимна връзка" е международно правно задължение, включително по дела, заведени от жертви на домашно насилие", обясни депутатката. Константинова цитира делото "А.Е. срещу България". Дело, по което страната ни е осъдена да заплати 10 000 евро. В него се говори за интимна връзка. "Момичето е било на 15 години, когато е малтретирано от своя партньор", уточни Калина Константинова. 

Тя беше втората от управляващите, които защити проекта. Преди нея го представи Надежда Йорданова.

Константинова добави, че изобщо не и е трудно да защитава този проект.

"Опозицията прави от мухата слон. Вземете прочетете тази Истанбулска конвенция, за да видите, че нищо драматично няма в нея", обяви Любен Дилов. Той предложи промяна в закона - да се запише интимни или сексуални отношения. 

"Една възрастна двойка може да няма сексуални отношения и разбира се, тези 60 дни. Не чух обяснение. Не трябва ли да са броят в нощи - 60 нощи, или 60 акта", предложи той. Другото му прдложение беше да са 40 дни.