След 60 години: Кипър си върна 37 антики от Германия

Това е второто за тази година спасяване на кипърско културно богатство

Актуални новини
20:10 - 03 Август 2024
1283
След 60 години: Кипър си върна 37 антики от Германия

37 антики, изнесени от Кипър, се върнаха в него 60 години по-късно, след като бяха репатрирани от Германия, съобщиха в петък от министерството на културата в Никозия. Това е втората успешна операция на кипърските власти по възстановяване на културни ценности в рамките на месец.

Колекцията включва керамични съдове, датирани от ранната и средна бронзова епоха (около 2000 г. пр. н. е.) до средновековния период, както и глинени лампи от кипърския класически до късния римски период, казаха от Отдела за антики към министерството на културата.

Артефактите са били изнесени от острова в периода 1964 - 1968 г. от германски гражданин, който по това време е работил в посолството на Германия в Никозия. След смъртта му миналата година неговата наследница изразява желанието си да върне ценните предмети на Кипър.

Успешно завършилата процедура е второто за тази година спасяване на кипърско културно богатство.  

В края на юли от Мюнхен в Кипър бяха репатрирани 60 откраднати след турската инвазия преди 50 години археологически находки и църковни реликви, незаконно притежавани от известния турски антиквар и търговец Айдън Дикмен.

През последните години редица антики от частни колекции и музеи са върнати в страната.