След 8 месеца затвор Ивайло , убил приятел на пътя, излиза на свобода

Според съда 22-годишният шофьор се е поправил

Общество
12:46 - 01 Ноември 2021
2757
След 8 месеца затвор Ивайло, убил приятел на пътя, излиза на свобода

Ивайло Чанков, причинил смъртта на свой приятел в тежката катастрофа на булевард „Найчо Цанов” през лятото на 2018 година, излиза предсрочно от затвора.

Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб точно след завоя на бензиностанцията на Петрол. Колата е идвала от Сточна гара в посока – ЖР Тракия, водачът е загубил управление, не е успял да вземе завоя и се е забил в стълба.

Преди жестокия удар Чанков се състезавал с друга кола на булеварда. Още на светофара на Сточна гара той подал газ и започнала „гонката”. Преди завоя до близката бензиностанция, Ивайло не намалил скоростта, а точно обратното. На въпросното място той имал навика умишлено да поднася колата с цел дрифтиране. Това и направил – подал още повече газ и навлязъл рязко в завоя. От високата скорост обаче, автомобила се завъртял и се забил в електрически стълб.

През месец май 2019 година Ивайло застана пред Окръжен съд. По време на заседанието той призна всички факти и обстоятелства около случая и още същия ден получи присъда. 22-годишният мъж бе наказан с 2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок и отнемане на книжката за 3 години.

След протест на близките на починалия, в крайна сметка Ивайло бе наказан да изтърпи наказанието си ефективно. Той е изпратен в пловдивския затвор, където пребиваваше допреди дни. Чанков е постъпил в затвора на 11 август 2020 година.

Година и пет месеца по-късно той е подал молба за предсрочно освобождаване. Като мотиви той е изложил, че вече се е поправил, приложил е и добри характеристични данни от началника на мястото за лишаване от свобода.

От юни тази година той е работел и според доклади на администрацията, се е справял добре с наложените му отговорности. Освен това му е правена периодична психологична оценка, според която е настъпила трайна и положителна промяна в поведението и мисленото на Чанков. Освен това досегашният му престой в затвора е постигнал в пълен и оптимален обем целите на наказанието по изпълнение на присъдата.

Поради това, 8 месеца по-рано Ивайло ще излезе на свобода. Той обаче ще посещава два пъти седмично пробационен служител. Това ще продължи до края на наложената му присъда, съобщава Трафикнюз.