След 9 г. : Делото срещу Ахмед Муса тръгва пак в Пазарджик

Обвинението срещу проповедника е за разпространение на идеите на „Ислямска държава"

Общество
17:29 - 05 Февруари 2024
1892
След 9 г. : Делото срещу Ахмед Муса тръгва пак в Пазарджик

Наказателното дело срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му ромски сподвижници, обвинени за проповядване на религиозна омраза, се връща за ново разглеждане на първа инстанция в Пазарджик. Разпоредително заседание е насрочено в сряда от 10:00 часа в Окръжния съд, а съдия-докладчик е Красимир Комсалов. Това съобщи Маринела Чавдарова, пресаташе на съда в града.

Така след 9 години откакто започна прословутото имамско дело, в съдебната палата в Пазарджик то ще се гледа отново.

Обвинението срещу проповедника Ахмед Муса Ахмед от ромския квартал „Изток" бе, че в периода между 2013 г. и 2014 г. е разпространявал идеите на организацията „Ислямска държава" и е проповядвал религиозна омраза сред местните жители на квартала. За това той получи ефективна присъда от 8,6 години от Пазарджишкия окръжен съд, както и глоба от 9500 лв., а наказанието бе потвърдено от Апелативния съд в Пловдив през 2019 г. Три години по-късно Ахмед Муса Ахмед излезе предсрочно от затвора за „добро поведение".

Останалите 13 негови сподвижници също бяха осъдени - между една година и 3 години и 6 месеца, и глоби между 6000-7000 лева. Условна присъда от 2 години и 6 месеца получи само Александрина Ангелова, която е и единствената жена сред осъдените.