След ареста на Нико Тупарев: Прокурор Димитър Франтишек е командирован за 3 месеца в Смолян

Магистратът е принуден да работи в друго населено място

Актуални новини
13:18 - 11 Юли 2024
4112
След ареста на Нико Тупарев: Прокурор Димитър Франтишек е командирован за 3 месеца в Смолян

Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в Районна прокуратура-Смолян.

Петров, който беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП, в момента е проверяван от Инспектората на Върховната прокуратура.

Проверката за всичко свършено от Петров през последните три години беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

По информация на „Лекс“ сега обвинител №1 е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава е в отпуск и предвижда той да работи в Смолян до 22 октомври 2024 г.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Както е известно, Петров обвини и поиска задържането на Нико Тупарев за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Впоследствие Софийският градски съд установи, че в случая въобще няма данни за престъпление и освободи продуцента без мярка за неотклонение.

Апелативният прокурор пък оттегли протеста на Петров, който продължи да настоява Тупарев да бъде задържан под стража или под домашен арест.

Ръководствата на прокуратурата и на СГП се разграничиха от действията на Петров и определиха произнасянето му като „неправилно и порочно“. А срещу него започна проверка и от държавното обвинение съобщиха, че ако тя установи нарушения , ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Димитър Петров.