След бомбения ад: МВР на лов за футболни хулигани

У нас
07:20 - 03 Септември 2020
9592
След бомбения ад: МВР на лов за футболни хулигани

Полицията стартира мащабна акция срещу футболни хулигани в София часове след кървавите нощни размирици на протеста. Митингът на площад „Независимост“ ескалира по късни доби, когато групи от маскирани ултраси стартираха организипана бомбена канонада срещу полицията.

 Самоделни бомби, факли, ракети, бутилки и павета летяха към органите на реда, а в последвалото меле бяха ранени десетки полицаи и протестиращи. Полицията съумя да отблъсне атаката на лумпените едва около полунощ, но при прочистването на района пострадаха и много мирни протестиращи.

Част от арестуваните снощи. Протестиращи твърдят, че не те са мятали бомби по полицаите.

Източници на Lupa.bg от футболните агитки информираха, че рано тази сутрин десетки хулигани с крими досиета са били посетени по домовете им, като тези, които са били открити, са били арестувани и отведени за разпити. Задържани са силоваци от агитката на „Левски“, "профилактирани" са и привърженици на ЦСКА.

Над 40 провокатори с качулки са били арестувани след полунощ на различни места в центъра на София, в някои от тях са открити самоделни бомби от миниум и бронз.

„В следващите часове и дни се очакват масови арести на запалянковци. Застрашени са тези, които имат влезли в сила присъди за спортно хулиганство и са забелязани в района на протеста. Полицаите имат списък с над 200 човека и карат наред!“, алармират футболни фенове в специализирани форуми.

Според думите им, в МВР имало разработен резервен план за задържане на ултраси. Ако в близките дни заподозрените не бъдат открити по домовете си, те щели да бъдат закопчани следващата седмица на стадионите, когато се провежда поредния кръг от футболното първенство. Мачовете в България се играят на открити врати.