След бурния порой в София: Отвориха за движение наводнените улици

121 сигнали за потънали във вода мазета, счупени клони на дървета, завирявания

Новини
07:49 - 16 Юни 2023
5368
След бурния порой в София: Отвориха за движение наводнените улици

След обилния порой в София снощи, наводнил улици и булеварди, рано сутринта възстановиха движението на Южната дъга на Околовръстен път и на кръстовището на Лъвов мост в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община пред Нова.

Цяла нощ екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ реагираха на сигнали във връзка с обилните валежи в столицата.

През системата 112 са получени 121 сигнала за завирявания, наводнени улици, мазета и счупени клони и дървета, като най-много те са в кв.“Симеоново“, „Драгалевци“, кв.“Витоша“. Аварийните екипи са отработили 105 сигнала към момента, работата продължава.

Продължава и наблюдението на нивата на реките и язовирите, като няма опасност от разливи.

„Ситуацията е овладяна. Градският транспорт се движи нормално. Всички екипи бяха на терен през нощта. Продължаваме да следим обстановката, тъй като прогнозата отново е за оранжев код за дъжд днес”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В момента контролирано се изпускат язовирите, следят се и нивата на реките. Повишено е нивото на най-ниската точка на река Искър с около 80 см, но няма опасност за населението, увери кметът на столицата.

„Вчера получихме сигнали за наводнения и в Буково и веднага пратихме екипи. Бях в Желява, където реката е много буйна. Евакуирахме една жена. След това отидохме в Яна, където също ситуацията е тежка. Основните пътни артерии бяха под вода”, обясни директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров.