След дъжд качулка: Върнаха сърбина беглец в ареста

Жарко Момчилович наел жилище ден, преди да бъде пуснат под домашен арест

Общество
13:58 - 15 Април 2021
1860
След дъжд качулка: Върнаха сърбина беглец в ареста

Сръбският наркобос Жарко Момчилович, който бе заловен у нас по искане на САЩ, и съпругата му Мария не присъстваха на съдебното заседание днес. Представляваха го двама защитници.

Преди дни стана ясно, че след като е бил пуснат под домашен арест, Жарко е изчезнал. За последно е видян на адреса на 7 април, когато той изчезва. Любопитно е, че договорът за наем на апартамента е сключен ден, преди да бъде гледана мярката на Момчилович.

На заседанието се обсъдиха медицинската експертиза - изготвена само по документи, без личен преглед на Момчилович, заради която първоинстанционният съд пусна сръбския гражданин под домашен арест.

Въпреки че прокуратурата започна разследване за документално престъпление, свързано с медицинската експертиза на Момчилович, Софийският апелативен съд прие експертизата. 

Според САС преценката на първоинстанционния съд е неправилна заради възможността той да избяга.

Според медицинските лица е нямало пречка Момчилович да бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна.

Пред магистрати лекарите, изготвили експертизата, обясниха още, че Момчилович страда от аневризма на възходящата част на аортата. Описаха състоянието му като опасно и жовотозастрашаващо и несъвместимо с престоя му в затвора, тъй като според защитниците му в ареста няма да получи адекватно лечение за сърдечния му проблем.

САЩ искат екстрадицията на Жарко, който е сочен за част от клан за наркотрафик в Америка.