След допинг скандала: Дисквалифицират за 2 години тенисист №1 в света?

На 20 август беше съобщено, че 23-годишният Яник Синер е дал две положителни проби за наличие на забранени субстанции, за които той обясни, че са попаднали в него чрез масаж от неговия физиотерапевт, който използвал спрей, съдържащ стероида, за да третира собствения си порязан пръст

Актуални новини
14:15 - 28 Септември 2024
6605
След допинг скандала: Дисквалифицират за 2 години тенисист №1 в света?

Световната антидопингова агенция (WADA) внесе жалба в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана срещу решението на международната агенция за почтеност в тениса (ITIA) да освободи от отговорност световния №1 Яник Синер за дадените от него два положителни теста за забранено вещество. В своя иск до швейцарския трибунал от WADA настояват за ефективно наказание на италианеца, като препоръчват дисквалификация "между една и две години".

На 20 август беше съобщено, че 23-годишният Синер е дал две положителни проби за метбаолит на анаболния стероид клостебол през март, но в крайна сметка не беше наказан, тъй като ITIA отсъди, че той не е виновен. Обяснението на италианеца беше, че забранената субстанция е попаднала в тялото му неволно чрез масаж от неговия физиотерапевт, който използвал спрей, съдържащ стероида, за да третира собствения си порязан пръст.

"Гледната точка на WADA е, че констатацията за "липса на вина или небрежност" не е релевантна съгласно приложимите правила. WADA иска период на недопустимост между една и две години. WADA не търси дисквалификация на каквито и да е резултати, освен тези, които вече са били наложени от трибунала на първа инстанция", се казва в жалбата на антидопинговата агенция до CAS.

В началото на месеца Яник Синер спечели втората си титла от Големия шлем, триумфирайки в Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк. В момента италианецът участва на турнира от сериите "АТР 500" в Пекин, като днес победи на 1/8-финалите руснака Роман Сафиулин след обрат с 3:6, 6:2, 6:3. На 1/4-финалите в понеделник водачът в схемата ще срещне чеха Иржи Лехечка.