След две отхвърлени оферти Carlsberg придобива британската Britvic за $5,2 милиарда

Новини
15:39 - 08 Юли 2024
1923
След две отхвърлени оферти Carlsberg придобива британската Britvic за $5,2 милиарда

Една от водещите европейски пивовари Carlsberg все пак ще придобие британския производител на безалкохолни напитки Britvic. Това информираха двете компании днес, след дълги преговори и две предишни отхвърлени оферти.

Стойността на сделката е около 3,3 млрд. британски паунда (5,2 млрд. долара) и ще се реализира през подразделението на датската компания Carlsberg UK Holdings Limited.

Съгласно споразумението акционерите на Britvic ще получат 1315 пенса на акция. От тях 1290 пенса на акция плюс специален дивидент от 25 пенса на брой, които ще бъдат изплатени от Britvic.

Британският производител на безалкохолни напитки Britvic отказа да приеме две последователни оферти през юни. Първата - от 6 юни, беше за единична цена от 1 200 пенса ($15,19) на акция. Последва предложение за поглъщане на обща стойност 3,11 млрд. паунда (малко над 3,9 млрд. долара), което представляваше сериозно увеличение до 1250 ($15,83) на акция.

В крайна сметка, въпреки съмненията дали ще последва трета, и последна според процедурата, оферта, днес компаниите анонсираха, че са постигнали съгласие.

Според оповестените планове ще се създаде единна интегрирана компания, Carlsberg Britvic, която ще отговаря за бизнеса на местния пазар.

В изявление главният изпълнителен директор на Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен заяви, че компанията имат намерение максимално да се възползва от синергичната връзка между бирата и безалкохолните напитки, като по този начин повиши своята ефективност и качеството на обслужване на своите клиенти.

Сделката ще засили близостта на датската компания и с PepsiCo, която има сключени партньорства за бутилиране както в Carlsberg, така и с Britvic.

Британската Britvic е водеща международна компания за производство на безалкохолни напитки. Тя е основният партньор на PepsiCo в Обединеното кралство и Ирландия с изключителни права за производство, бутилиране и продажба на марки като Pepsi, 7UP и Lipton Ice Tea. Britvic притежава също и редица марки, включително Robinsons, Tango, Fruit Shoot, J2O и Aqua Libra.