След едногодишна пауза Румъния отново отбелязва с военен парад националния си празник

Новини
11:30 - 01 Декември 2021
1668
След едногодишна пауза Румъния отново отбелязва с военен парад националния си празник

След едногодишна пауза заради пандемията от КОВИД-19 Румъния ще отбележи отново днес националния си празник с военен парад при Триумфалната арка, съобщава телевизия Диджи 24.

Около 1500 военни и специалисти от министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи и други служби, чуждестранни военни и около 100 технически средства ще участват във военния парад в Букурещ.
Достъпът до официалната зона е възможен само със зелен сертификат. За зрителите извън тази зона не се изисква зелен сертификат, но те трябва да носят предпазни маски и да спазват противоепидемичните мерки.
В района на Триумфалната арка в Букурещ ще бъде организирана и изложба на военна техника, която може да бъде посетена до 14,00 ч.
Военна церемония с участието на около 550 военни, сухопътни и летателни средства на министерството на отбраната, ще се състои и в град Алба Юлия, където на 1 декември 1918 г. е обявено обединението на Трансилвания с Румъния.
Военните церемонии в двата града ще могат да бъдат проследени и онлайн в сайта на министерството на отбраната.
На 1 и 2 декември министерството на отбраната организира и ваксинационен маратон в подкрепа на националните усилия за борба с КОВИД-19. В маратона ще участват ваксинационните центрове на шест военни болници, които служат и за регионални центрове за складиране на ваксини срещу SARS-CoV-2.