След фатален удар със сърп: Фен молил за милост, докато кръвта му изтичала

Спорт
16:50 - 03 Февруари 2022
7460
След фатален удар със сърп: Фен молил за милост, докато кръвта му изтичала

Човешкият живот в Гърция отдавна се е обезценил, особено когато стане дума за футбол. В Южната ни съседка жестокостта е нещо често срещано, а хладнокръвни убийци, носещи в себе си ножове и пистолети, върлуват из уличките около клубните си стадиони и "раздават правосъдие", което нерядко завършва със смърт. На 1 февруари мълвата за убито младо момче бързо обикаля медийното пространство, а още по-бързо се разбира, че то е футболен фен на солунския Арис.

Зверски убитият 19-годишен футболен фен е идентифициран - Алкис Камбанос, който с още двама свои приятели попада в засада малките часове на деня.

Триото е засечено от извършителите, които ги преследвали с две коли в източния квартал на Солун - "Харилау". Извергите, които се оказа впоследствие, че също са футболни ултраси, се изправили срещу групата приятели и започнали да агресират. Съвсем неочаквано те намушкали Алкис насред улицата. 19-годишният Камбанос кървял до смърт, докато другите две жертви се спасили, макар и с множество наранявания, и в момента са в местна болница.

В някои от фенските форуми се споделят и подробности около инцидента, като най-сърцераздирателни са думите на Алкси: "Моля те, не ме удряй повече!". Докато не спрял... Завинаги... "Това не са фенове, не са и ултраси! Дори не са хора. Те са просто едни убийци!", пишат фенове.

Органите на реда установили, че оръжието на убийството е сърп, намерен до кофа за боклук от жители на квартала.

Според съобщенията един от нападателите е попитал жертвата кой футболен отбор подкрепя, преди да ги нападне. "Харилау" в района на Солун е домът на футболния Арис. Източници от полицията смятат, че в нападението са участвали до десет души, които са били привърженици на големия съперник на жълто-черните - ПАОК.

Убийството обедини солунските футболни клубове, които осъдиха този брутален акт.

Футболният клуб Арис заяви в изявление: "Още един млад мъж беше убит от група убийци, които циркулират и действат необезпокоявани в Солун от години. Той направи "грешката" да подкрепя Арис и да бъде с приятелите си в техния квартал".

Основният съперник на Арис - ПАОК, също излезе с изявление: "Нашето общество, нашият град и страната ни не могат да толерират смъртта на млади хора под предлог за фенски предпочитания. Ние скърбим за всяка загуба".

Емблемата на третия по популярност отбор в града - Ираклис, се появи в жълто и черно – цветовете на Арис, в знак на солидарност с техните солунски съперници.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази съболезнованията си за убийството на тийнейджъра.

Хулиганството продължава да опетнява гръцкия футбол. Враждуващи агитки често са хващани да участват в сблъсъци. Преди време гръцките футболни власти забраниха пътуващите привърженици от страх от ексцесии между публиките.

Един от най-известните инциденти беше през 2018 година. На възловия мач между ПАОК и АЕК Атина в Солун действията на публиката прерасна в агресия след спорно решение за засада.

В подобен инцидент беше замесен и българският Ботев Пд, когато през 2020 година един от известните привърженици на Канарчетата - Тоско Бозаджийски, също беше убит. Тогава през януари привърженици на Ботев гостували на побратимите си от Арис, но станал бой с агитка на ПАОК, за да се случи фаталния инцидент.