СЛЕД ГОЛЯМОТО ПАЗАРУВАНЕ: Кое колко трае и къде да го сложим?
Внимавайте с храните, тоалетната хартия е "безсмъртна"
Стотици хиляди нашенци се самоизолираха пред заплахата от коронавируса и по стар навик от луканово време изпразниха рафтовете по магазините и аптеките - хляб, пирони, тоалетна хартия, свещи за домакинството и свещички против запек - домовете ни са пълни с всякакви продукти от бита, нужно или не. След като така и така сме ги купили, ето няколко съвета какво да правим с продуктите, които сме натрупали у дома.
Месо
Правилното съхраняване на месото е от изключително значение за неговите вкусови качества.
Сготвеното месо ще запази хранителните си качества до седем дни при правилно съхранение в хладилника. Ако решите да го замразите, ще може да го използвате дори след осем месеца.
Млечни продукти
Твърдо сварените яйца могат да престоят една седмица в хладилника, без да променят хранителните и вкусовите си качества. Разбира се, има вероятност да се развалят по-бързо, ако не се съхраняват правилно или са варени под 10 минути.
Киселото мляко може да се съхранява от 7 до 10 дни след изтичане на срока за продажба, а прясното млякото – до една седмица.
Пресните и меките сирена, както и моцарелата могат да останат до 2 седмици в хладилника.
Морска храна
Сьомгата, скаридите и рибата тон, ако са сготвени могат да издържат между 3 и 4 дни, а сурови само е 1 или 2 дни.
Във фризера рибата ще запази вкусовите си качества между 6 и 9 месеца.
Зеленчуци
Печените зеленчуци могат да се консумират до седмица след първоначалното им приготвяне. Трябва обаче да се съхраняват в затворен съд.
Почти всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Срокът за съхранението им е от 9 до 12 месеца. Неподходящи за фризера са краставиците, марулите и репичките.
Кетчуп
Кетчупът ще запази качеството си в продължение на шест месеца от датата на производство, ако е поставен в хладилник. Внимателно следете дали не мирише странно и дали в него няма мухъл – ако е така, веднага го изхвърлете!
Зехтин
Зехтинът остава пресен 18-24 месеца, без значение дали е в хладилник, или не. Препоръчва се да го съхранявате на хладно и тъмно. Ако времето е много топло, може да го оставите и в хладилника. В повечето случаи ще сте привършили бутилката много преди зехтинът да е успял да се развали.
Майонеза
Отворено бурканче майонеза е способно да издържи в хладилника цели 2-3 месеца след изтичането на срока на годност. Продуктът става негоден за ядене тогава, когато видите промяна в консистенцията и цвета му.
Туршия
Туршията е специално измислена, за да оцелява дълго. Киселите краставички могат да се консумират около година след приготвянето си, ако са в хладилник. Същото се отнася за маслините и каперсите в марината.