След гонка : Кола помете павилионите за сувенири на "Перперикон"

Лошо е, че така се излагаме пред света, заяви проф. Николай Овчаров

Новини
12:02 - 02 Август 2023
1862
След гонка: Кола помете павилионите за сувенири на "Перперикон"

Разбити са сергии на пет от шестте търговски павилиона на паркинга в подножието на археологическия комплекс "Перперикон". Пострадалите наематели казват, че преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилиони, но без съществени кражби. За първи път от 10 години насам има поражения в такъв размер, посочват търговци. 

Сигналът за изпочупените маси е подаден към 7.00 ч. Дежурна група извършва оглед на мястото, за да се изясни какво точно се е случило и какво е причинило изпочупването на дървените съоръжения. По случая работи разследващ полицай.

Според потърпевшите наематели, автомобил се е врязал в сергиите. Идвайки тази сутрин са видели части от кола сред изпочупените сергии. Според тях става въпрос за инцидент вследствие на гонка. 

По думите на археолога проф. Николай Овчаров няма камери и охрана на археологическия комплекс към момента. По проект трябва да има, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.  

„Случило се е, каквото се е случило. Лошото е, че в момента се излагаме пред света. В момента е най-наситеният период на "Перперикон", като само вчера са минали над 1000 човека. Това, което днес ще видят посетителите, са разрушени павилиони“, каза още Овчаров.

Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и поставянето на бариера преди паркинга в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове.