След индиец премиер: Иракчанин пое британските консерватори

Надим Захауи отговаряше за масовата ваксинация в Обединеното кралство

Актуални новини
20:49 - 25 Октомври 2022
5219
След индиец премиер: Иракчанин пое британските консерватори

Британският депутат Надим Захауи беше определен днес за нов председател на Консервативната партия и за министър без портфейл от новия министър-председател на Великобритания Риши Сунак, предаде Ройтерс.

Захауи беше финансов министър от юли до септември при управлението на Борис Джонсън, след като Сунак напусна този пост, предизвиквайки бунт срещу бившия премиер.

Захауи, който е на 55 години, е роден в Ирак. В средата на 1970-те години се премества във Великобритания, когато кюрдското му семейство бяга от управлението на Саддам Хюсеин. През 2000 г. става съосновател на социологическия институт "Югав" и е негов ръководител до 2010 г., превръщайки го в една от водещите британски компании за пазарни проучвания.

През 2010 г. се кандидатира на парламентарните избори за депутат от Консервативната партия и печели мандат. Успехът му в бизнеса кара тогавашния министър-председател Дейвид Камерън да го назначи в политическия отдел на своята канцелария.

Впоследствие заема висши постове в министерствата на образованието и бизнеса, а през 2020 г. е назначен за държавен министър, отговарящ за ваксинацията срещу КОВИД-19. През 2021 г. Джонсън го назначава за министър на образованието, а при управлението на бившата министър-председателка Лиз Тръс получава министерски пост като канцлер на херцогство Ланкастър.

Сунак също така днес преназначи депутатката Пени Мордонт за лидер на Камарата на общините, след като тя направи неуспешен опит да стане премиер.

По-рано днес Сунак обяви и кои са членовете на правителството му.