След изоставане от 0:2 сета: Руснакът Медведев съсипа потомъка на руски емигранти Саша Зверев

Московчанинът отново ще има възможност да спори за титлата в Мелбърн, битката е срещу Синер

Топ
15:26 - 26 Януари 2024
5733
След изоставане от 0:2 сета: Руснакът Медведев съсипа потомъка на руски емигранти Саша Зверев

Даниил Медведев достигна до финала на Australian Open след драматична победа срещу Александър Зверев. За втори път от началото на турнира руснакът изоставаше с 0-2 сета, но въпреки това намери сили за паметен обрат. По този начин шампионът от US Open 2021 ще играе в заключителния сблъсък в Мелбърн за трети път в последните четири сезона. Там негов опонент ще бъде Яник Синер, който в дневната сесия триумфира над Новак Джокович.

Зверев пласира повече уинъри (66-52) и направи по-малко двойни грешки (1-6), но непредизвиканите му бяха почти два пъти повече от тези на Медведев (70-41). Руснакът спечели 77% от точките си на първи сервис (72/94) и реализира четири от 14-те си шанса за пробив (29%), докато световният №6 оползотвори пет от своите десет брейкпойнта (50%).

Същевременно, Александър Зверев загуби втори от общо 57-те мача, в които е водил с два сета. Предходният такъв
случай бе на финала на US Open 2020, където германецът претърпя поражение от Доминик Тийм.

Двубоят започна отлично за Зверев, който реализира два поредни пробива и поведе с 5-1. Сервисът на германеца отново бе на висота, като освен това световният №6 атакуваше много прецизно от основната линия. Впоследствие обаче Медведев все по-често започна да увлича олимпийския шампион в дълги разигравания, в които руснакът доминираше.

Това помогна на световния №3 да изравни резултата, но след това изпрати бекхенд в аут при брейкпойнт и Зверев
поведе с 6-5. 

Впоследствие германецът бе изправен пред две точки за пробив, но успя да избегне опасността. Зверев стигна до сетбол след изумително разиграване от 40 удара, завършило с чудесно полу-воле. Шестият поставен не пропусна шанса си и след ново отлично излизане на мрежата затвори сета при 7-5.

Във втория сет Зверев започна все по-често да печели дългите разигравания и това наруши сериозно тактическия план на Медведев. В същото време първата ракета на Германия продължи да бъде много по-ефективен в играта при мрежата, като спечели множество важни точки именно по този начин. Роденият в Хамбург тенисист не спираше да атакува форхенда на Медведев, като по този начин не му позволяваше да диктува разиграванията с любимия си удар – бекхенд от основната линия.

След като в първия сет Зверев направи няколко непредизвикани грешки при опит за атака с форхенд по правата, във втората част тези негови атаки станаха значително по-прецизни. Това, както и отличната игра в дефанзивен план, му помогнаха на два пъти да пробие сервиса на Медведев и по този начин да удвои преднината си в мача след 6-3.

Третият сет бе най-равностойният в мача до този момент. Никой от опонентите не успя да стигне до пробив, макар че Медведев имаше три възможности да го стори. В последвалия тайбрек руснакът поведе с 3-1, но Зверев успя да
възстанови равенството. Световният №3 стигна до два сетбола, като още при първия от тях неговият опонент изпрати топката в аут при атака с бекхенд и така двукратният финалист в турнира спечели третата част със 7-6(4).

Четвъртият сет също премина без пробиви, а в тайбрека Медведев стигна до сетбол след негов ретур, при който Зверев не прецени добре топката и тръгна на спринт твърде късно. Руснакът се възползва от шанса си по най-добрия начин – с директна точка от сервис за 7-6(5).

При 2-2 в петия сет Медведев стигна до две поредни точки за пробив, но Зверев отговори с много добри излизания на мрежата, завършили със смач и воле. Руснакът обаче продължи да настоява и стигна до много важен пробив след непредизвикана грешка на олимпийския шампион, който изпрати топката в мрежата след атака с форхенд от основната линия.

При 5-3 Медведев стигна до мачбол, след като Зверев не намери пределите на корта при атака с бекхенд по правата.

Последва нова непредизвикана грешка на олимпийския шампион, след която първата ракета на Русия триумфира с 5-7, 3-6, 7-6(4), 7-6(5), 6-3 след 4 часа и 22 минути игра.