След като Ердоган прати Макрон на психиатър, Франция отзова посланика си в Турция

Напрежението между Париж и Анкара ескалира

Актуални новини
10:15 - 25 Октомври 2020
5536
След като Ердоган прати Макрон на психиатър, Франция отзова посланика си в Турция

Париж отзовава своя посланик в Анкара, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува политиката на Еманюел Макрон по отношение на исляма и заяви, че френският лидер се нуждае от „психическо лечение“, предава Bloomberg.

Подобни "ексцесии" и "грубости" от страна на Ердоган са „неприемливи“, подчертаха в изявление от Елисейския дворец. Те поясниха, че за първи път отзовават дипломат от Турция.

„Настояваме Ердоган да промени курса на своята политика, защото той е опасен“, заявиха властите в Париж.

Напрежението между Франция и Турция ескалира в последно време. Макрон отдавна критикува Ердоган - от намесата му в либийската гражданска война до ролята му в спора за Нагорни Карабах и стремежа му да извършва сондажи в Източното Средиземноморие.

Коментарите на турския лидер бяха отправени след убийството във Франция на учител от ислямист, последвано от обещанието на Макрон да предприеме репресии срещу радикалния ислям. Според изявлението Ердоган не е изпратил съболезнования или предположение за подкрепа на Париж след убийството.

Представител на Елисейския дворец нарече коментарите за психичното здраве на Макрон „брутални“, „агресивни“ и „атака срещу френските ценности“. Службата отбеляза, че отзоваването е „силен дипломатически сигнал“.