След като прогонихме Терез и Масуд - спасяваме лъвове в Судан

Снимки на немощни животни в зоопарк край Хартум шокираха света

Свят
11:40 - 25 Януари 2020
6348
След като прогонихме Терез и Масуд - спасяваме лъвове в Судан

Снимки на немощни лъвове в окаяно състояние шокираха света. Животните се намират в зоопарка "Ал Кураши" в Судан. Кадрите бяха разпространени в социалните мрежи и предизвикаха обществено възмущение в световен мащаб. На снимките се вижда, че големите котки за изключително недохранени, а ребрата им се броят. Български екип ветеринари се включва в спасяването им и вече пътува за столицата Хартум, за да помогне на животните. 

Специалистите от Австрия, Германия, Франция, Холандия и България, водени от опитния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, в следващите дни ще извърши детайлен медицински преглед на животните, ще окаже неотложна помощ и лечение, ще осигури правилното им изхранване и съвместно с местния отдел за дива природа към Министерството на вътрешните работи на Судан ще търси най-доброто дългосрочно решение за животните. Очаква се експертите на "Четири лапи" да бъдат поканени да направят оценка и на други зоопаркове в Судан.

"Четири лапи" е една от малкото организации за защита на животните с опит в оказването на помощ за животни в държави, засегнати от военни конфликти или политическа нестабилност. През последните три години екипи на организацията спасиха бедстващи животни от зоопаркове в Мосул (Ирак), Алепо (Сирия) и Ивицата Газа.

Българските представители на организацията полагат изключителни грижи за големите котки в родните зоопаркове. Доказателство за активната им работа е небезивестния случай на лъвчетата от зоокъта в Разград Терез и Масуд. След спасителната акция големите котки вече живеят щастлив живот в спасителен център в Нидерландия.

Нашите лъвове сега

Братята лъвове имаха костни деформации и недостиг на хранителни вещества вследствие на лошите условия, в които бяха отглеждани. Протестите случая с лъвчетата изкараха хиляди граждани на площада пред Министерския съвет. Сред спасените лъвове от разградския зоопарк е и Асен, който беше на прага на смъртта. 

Хищниците като бебета в Разград

Случаите с лъвове в окаяно състояние в Разград далеч не приключват до тук. През октомври 2019 г. видео показа голямата котка Любо, който куца и има травма на лапата. След редица сигнали от притеснени граждани стана ясно, че животното е имало счупен четвърти нокът. Преди това пък е имал стара рана. Служителите в зоокъта не успяха да дадат обяснение защо не е потърсена лекарска помощ за лъва. Проверките на РИОСВ-Русе и на Областната дирекция по безопастност на храните-Разград установиха, че договорът на мястото с местна ветеринарна клиника е изтекъл още в края на август. Последната манипулация на раната на Любо е извършена на 29 август. Нов ветеринарен лекар е назначен едва в началото на октомври. От МОСВ бяха категорични, че проблемът е ветеринарен, а не нормативен. 

Припомняме, че зоопаркът в Разград няма лиценз. От 2017 г. насам мястото е се нередовни документи. За да може средата да наподобява повече хабитата на лъвове, подът на клетката трябва да бъде покрит със специално меко покритие или почва. В клетката на лъвововете в разградския зоопарк обаче подът е циментов. Най-вероятно точно това е и причината за травмата на Любо.