След клетва в ЕП: Евродепутат отиде в албански затвор

Фреди Белери излежава присъда от 2 години за купуване на гласове на местните избори в Тирана

Балкани
19:55 - 20 Юли 2024
6337
След клетва в ЕП: Евродепутат отиде в албански затвор

Един от най-новите евродепутати - Фреди Белери, отново е в албански затвор, след като използва 5-дневен "отпуск", за да положи клетва в ЕП.

Той е част от етническото гръцко малцинство в Албания, има албанско и гръцко гражданство. 51-годишният политик спечели мандат в ЕП, след като получи място в листата на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация" на европейските избори миналия месец. Той получи 238 801 гласа, четвърти сред седемте членове, избрани от листата на гръцката партия.

Балери излежава присъда от две години затвор за купуване на гласове на местните избори в Албания миналата година. Той отрича обвиненията, а Гърция определи делото срещу него като политически мотивирано.

Белери беше арестуван два дни преди изборите на 14 май 2023 г. в Химара – град с голямо етническо гръцко малцинство на Албанската ривиера, на 220 километра югозападно от столицата Тирана. Той беше обвинен в предлагане на около 40 000 албански лека (360 евро), за да купи осем гласа.

Той спечели миналогодишните избори в община Химара с преднина от 19 гласа, като беше подкрепен от партията на етническото гръцко малцинство и други, които се противопоставят на управляващите социалисти на албанския премиер Еди Рама, отбелязва агенцията.

Белери обаче така и не встъпи в длъжност, тъй като беше задържан до осъждането му от съда през март. Апелативен съд потвърди решението миналия месец и албанските власти лишиха Белери от поста му на кмет на Химара, където ще се проведат нови избори на 4 август.

"Не съжалявам, че се връщам в затворническата килия", каза Белери след като кацна на международното летище в Тирана.

Членовете на Европейския парламент се ползват с правен имунитет срещу наказателно преследване в рамките на блока от 27 държави, дори за обвинения, свързани с престъпления, извършени преди избирането им, но Албания все още не е член на ЕС, отбелязва БТА.