СЛЕД КОРНЕЛИЯ: Четирима кандидати за шеф на БСП

Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров или Кристиан Вигенин ще поемат партията

Политика
14:27 - 11 Юни 2024
9910
СЛЕД КОРНЕЛИЯ: Четирима кандидати за шеф на БСП

Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров или Кристиан Вигенин наследяват Корнелия Нинова след хвърлената оставка. Това стана ясно на извънреден брифинг на БСП във връзка с резултатите от изборите в неделя.

Корнелия Нинова потвърди, че се оттегля от лидерския пост на партията. Тя категорично заяви, че БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и според нея България трябва да бъде управлявана от експертно правителство, което да не е политически обвързано.

„Само ние не влязохме в сглобки или договорки. Не сме съгрешили спрямо българите по основните неща. Сигурно имаме други грешки, всичко това ще се види и анализира. Аз поемам персонално, лично и единствено отговорност за този резултат. Започва пълен цикъл, всички структури на партията трябва да се вдигнат на крака и да се изберат нови водещи лица“, заяви Нинова.

„Отговорността за правителство е на ГЕРБ и Борисов. Те са първа сила, това си е тяхна работа кой ще предложат за премиер. Партийни сглобки не правим. Правителство на ГЕБР не подкрепяме. България може да излезе от кризата само с програмно и експертно правителство“, категорична бе социалистката.

„Партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим“, повтори тя.

„Имам четирима заместници, един от които ще поеме БСП – Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин. Ще остана депутат, макар и обикновен“, заяви тя, но не пожела да издаде дали пак ще се кандидатира за председател на партията наесен.

„Нека вървим стъпка по стъпка. Аз се оттеглям, пълен цикъл, пряк избор и завършваме с конгрес през октомври. В момента не съм кандидат за лидер, а лидер, който си подава оставката и се оттегля“, каза социалистката.

По думите й има шанс да влезем в спирала от предсрочни избори. "Това обаче ще е пагубно, защото тогава има голяма вероятност за още по-ниска избирателна активност. Това е опасно за състоянието на държавата ни", направи анализ лидерът.

"Аз съм избрана от всички членове на БСП и то пряко", каза тя.

„Кристиан Вигенин няма никакви колебания да замине за Брюксел“, издаде тя.

ПРОСЛЕДЕТЕ ТУК БРИФИНГА НА БСП!