След края на дерогацията за руски петрол - какво става с цените на горивата?

Продажбата на "Лукойл" ще е на по-висока цена от пазарната в момента

Актуални новини
08:40 - 05 Март 2024
1419
След края на дерогацията за руски петрол - какво става с цените на горивата?

Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март. Цените на горивата през последните три месеца не са много по-различни от миналото лято, когато има движение на международните цени, да го виждаме и в България и това е напълно нормално. Това движение на цените не е свързано с нашата икономика, а с много икономически фактори, и не само - темата коментира в студиото на "Денят започва" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него, цялата дерогация беше създадена за една компания да направи все по-големи печалби и да натрупа все по-голям пазарен дял в страната, което е факт:

"От последните 20 години, през последните 2 години внесоха някакъв данък печалба - не това, което се очакваше, но наистина в рамките на 180 млн. - мисля, че за двете години, първата беше 87 млн. и сега авансово внесоха към 67-70 млн. лева. И както се говори, 40 млн. лева ще внесат по този фонд."

По отношение на продажбата на "Лукойл", Хаджидимитров каза, че първо трябва да има купувач и второ - ако се намери купувач, той трябва да плати цената, която тази компания е обявила:

"Цената, която ще поиска тази компания, ще е доста по-висока от пазарната в момента, защото така или иначе, ако печелиш на един пазар, няма да искаш си тръгнеш или ако ще печелиш, ще искаш някаква реалистична цена."


Според Димитър Хаджидимитров, пазарът е много динамичен и войната в Близкия изток и в Украйна, както и нападенията на хутите в Червено море, се отразяват негативно на стойността на горивата. Засега обаче, няма драстични движения при цените нагоре.