След края на спецсъда: Делото срещу Арабаджиеви отива в Пловдив, срещу Баневи - във Варна

Общество
17:21 - 10 Септември 2021
2423
След края на спецсъда: Делото срещу Арабаджиеви отива в Пловдив, срещу Баневи - във Варна

Ако се закрие спецправосъдието делото срещу Арабаджиеви отива в Пловдив, срещу Баневи - във Варна, заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от Правна комисия. 

Делата в досъдебна фаза и тези, за които не е приключило съдебното следствие, ще бъдат смачкани. След две години делото за Димитър Желязков ще почне в Бургас, за Арабаджиеви в Пловдив, за Баневи във Варна, защото става дума за около Провадия", посочи той. 

Според него никой не може да каже къде ще отидат делата за телефонните измами и срещу други престъпни групи. За организираната престъпност делата щели да се гледат от раойнните прокуратури.  

Ако се приеме законът в този му вид, европейската прокуратура ще има огромен проблем защото европейските прокурори, които са в София, ще трябва да се явяват в над 20 и няколко съдилища", посочи той. 

Дай, Боже, да не се върне едно ниво на престъпността от 90-те години, защото ще закрием работещи структури", каза Гешев.  

"Погледнете сайта на спецпрокуратурата преди април и след това. Почти нищо не се случва след април. И това е заради липса на синхрон между инстуциите", посочи той.

Според него това представлявало лустрация на магистрати. Той посочи, че трябва да се съзнава, че става въпрос за закриване на съд с определен  профил, което било все едно да се закрие административното правосъдие.