След минимално наказание: Убийците на студента Михаил Стоянов излизат на свобода

ВКС намали присъдите на Александър Георгиев и Радослав Кирчев

Общество
11:50 - 06 Октомври 2022
3103
След минимално наказание: Убийците на студента Михаил Стоянов излизат на свобода

Наказанието за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина на 30 септември 2008 г. изтече и след него остана само мъката на майката на момчето.

В началото на юли 2018 г. ВКС намали присъдите на подсъдимите за престъплението - от 15 г. на 10 г. затвор за Александър Георгиев и от 6 г. на 4,6 г. решетки за Радослав Кирчев. Обвинителният акт срещу тях бе внесен през декември 2012 г. след дълги години на разследване и дори погрешен обвиняем.  

Към 21 ч. на 30 септември Мишо излиза от дома си в жк „Младост 3“, като казва на майка си Христина, че иска малко да си почине от четенето за държавния изпит, който му предстои, и че скоро ще се прибере. Около половин час по-късно той среща кръвожадна наказателна бригада, която отнема живота му, пише "Телеграф".

Няколко момчета, които се изживяват като „чистачи на гейове“ в Борисовата градина, припознават Михаил като такъв и абсолютно безпричинно го нападат там. Години по-късно един от тях ще разкаже в полицията, че си направили наказателен отряд, събирали се и плашели хомосексуалните в Борисовата градина. Как са преценявали кой какъв е, не обясняват. Радослав Кирчев-Рацата и Александър Георгиев-Джи срещат двама мъже на алея и без да знаят дори, че те са познати помежду си, се нахвърлят върху единия.

Започва ритане и бой. Мъжът пада и стене, хърка и диша тежко. Млатенето не спира, вземат му мобилния телефон и документи. Нападателите бягат. Разделят се на кино „Изток“ и групата спира да се събира да плаши хомосексуалисти в парка. 

Членовете на бандата се разбират да не казват на никого какво се е случило в парка. Всеки трябва да има версия къде е бил по време на нападението. Безжизненото тяло на Михаил е открито на 1 октомври. Започва разследване и още в началото криминалистите се отклоняват в грешна посока.

Върху дрехите на мъртвия Михаил те намират косъм. По морфологично сходство достигат до един от най-близките приятели на жертвата - Явор Борисов. Няколко седмици по-късно експертизите променят посоката на разследването. След изготвяне на ДНК експертиза е установено по категоричен начин, че косъмът не е на Явор. Обвиненията спрямо него са свалени.   

Без заподозрян разследването спира и влиза в задънена улица. То продължава почти 4 г. Когато Стоянов е открит мъртъв в една от алеите на Борисовата градина, в него не са намерени мобилен телефон и документи. Профилът на жертвата не дава никаква яснота на разследващите защо някой може да го е убил. Михаил е кротък, спокоен и организиран младеж, с отличен успех като студент последна година в Медицинската академия, с малко, но добре подбрани приятели. 

Именно телефонът, който биячите взимат от жертвата си, по-късно се оказва основното доказателство, което насочва разследващите. След време телефонът е активиран и полицаите стигат до Радослав Кирчев и Александър Георгиев. Според разследващите Кирчев и Георгиев са нанесли смъртоносни удари на студента по медицина. Единият го хванал за главата и започнал да го души, като с двете си ръце силно го притиснал в областта на шията около гръкляна.

Михаил се съпротивлявал, затова другият му затиснал ноздрите и устата. Така след известно време Михаил престанал да се съпротивлява, защото се задушил. Смъртта му е настъпила по особено мъчителен начин и до последно е осъзнавал всичко, което става с него. Според прокуратурата убийството е по хулигански подбуди - да се покаже перчене, самоцелна демонстрация на сила и на явно незачитане на морала в обществото.

Полицаи коментираха тогава, че има и други пострадали при набези в Борисовата градина, за щастие само с нанесени телесни повреди и отнети вещи. Жертва на нападенията са не само хора с хомосексуална ориентация. 

На първа инстанция Софийският градски съд осъди Александър Георгиев на 13 г. затвор, а Радослав Кирчев - на 4 г. и 10 месеца. Апелативният съд увеличи наказанията съответно на 15 и на 6 г. затвор. През 2018 г. ВКС се произнесе окончателно, намалявайки ги.   

„Всичките пари на света да ми дадат - аз не съм го купила това дете, аз съм го създала, аз съм го гледала, аз съм видяла първите три крачки на прохождане, как се вдигаше на пръсти и с пръстче достигаше да отвори вратата, как се радваше, как изживяваше... тези моменти за мене са безценни“, коментира пред журналисти майката на убития студент.

Почернената жена заяви още: „Не трябва да се убиват хора безпричинно само защото някой не ни харесва. Ако разсъждаваме така и започнем да прочистваме, както те (задържаните - б.р.) са казали, значи и ние трябва да прочистваме от убийци, защото доста станаха убийците в тази държава". 

Правозащитните организации Български хелзинкски комитет и Амнести Интърнешънъл подеха международна кампания срещу бавното правосъдие по случая на Михаил Стоянов. 

На 14 юни 2022 г. Европейският съд по правата на човека постанови решение, с което настоява България да запише в НК, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство. ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите на Михаил Стоянов и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди, защото НК у нас не прави подобна разлика при убийствата.

Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия минимум заради чистото съдебно минало на убийците и това, че са млади. ЕСПЧ постанови, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот и присъди България да изплати на майката  обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разноски.