След недоспиване избираме по-вредна храна
Малкото количество сън изисква повече калории, убедени са експертите
Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския университет. Лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното "похапване". Те правят храненето по-приятно, но също така увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс.
Проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго, каза: „Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта.”
"Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак", се твърди в резултат на изследването.
Проф. Кант каза пред в. „Сън”: "Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след лишаване от сън са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите."
В експериментите са участвали 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години бяха разделени в две групи - едната получи нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, само четири часа. В деня след всеки тест им бяха раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това също им беше предложена шведска маса. Учените измерват колко и какво ядат участниците.
Проф. Кант каза: „Установихме, че участниците промениха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.:
Учените се надяват резултатите да помогнат при решаване на проблема със затлъстяването на населението.