След новата анексия на Москва: Украйна официално поиска членство в НАТО и нов президент на Русия (ОБЗОР)

Путин обяви, че не иска да възражда СССР, но нападна яростно Запада, ЕС отвърна: Кремъл поставя света в опасност

Актуални новини
17:48 - 30 Септември 2022
4534
След новата анексия на Москва: Украйна официално поиска членство в НАТО и нов президент на Русия (ОБЗОР)

Украйна официално подава молба за членство в НАТО. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. 

"Де факто ние вече сме си проправили път към НАТО. Де факто вече сме доказали, че спазваме стандартите на Алианса. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно. Ето какво представлява един Алианс. Днес Украйна подава заявление за превръщането му в де-юре.

Следвайки процедура, която съответства на значението ни за защита на цялата ни общност. В ускорен порядък. Ние правим нашата определяща стъпка, като подписваме заявлението на Украйна за присъединяване към НАТО по бързата процедура", заяви Зеленски.

Той каза, че "само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата й територия връща мира", предаде агенция УНИАН.

Украинският президент заяви във видеообръщение, публикувано във Фейсбук, че е невъзможно да се споразумеят за съвместно съществуване с Владимир Путин, Украйна ще води диалог с друг руски президент.

Президентът каза, че днес е провел заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ и че току-що е приключило заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

По-специално Зеленски каза, че са взети следните решения:

„Първо, само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата ни територия връща мира. Ние ще вървим по този път“, подчерта Зеленски.

"Второ, Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се споразумеят за съвместно съществуване на равни начала и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се съгласи за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно е, че това е невъзможно с този руски президент", каза Зеленски.

По думите на украинският лидер, руският президент Владимир Путин „не знае какво е достойнство и честност“.

„Затова ние сме готови за диалог с Русия вече с друг руски президент“, подчерта Зеленски.

По-рано днес руският президент Владимир Путин и ръководителите на т.нар. Донецка и Луганска народна република, Запорожка и Херсонска област подписаха договорите за присъединяването на тези региони към Русия.

Церемонията се състоя  в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец. Преди подписването на документите Путин произнесе 38-минутна реч за приемането на тези територии в състава на Руската федерация. След подписването Путин и проруските лидери се хванаха за ръце и скандираха "За Русия!", предаде Франс прес.


Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви руският президент Владимир Путин на официална церемония за подписване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия. 

Путин изтъкна, че изборът на хората от новите територии "е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН". Путин призова Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите. Той каза, че Киев трябва да се отнася с "уважение към избора на хората в Донбас и освободените територии" и че това е единственият път към мира.

Президентът каза, че Русия ще защитава своята земя с всички сили и средства, с които разполага. "Ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора. Това е великата освободителна мисия на нашия народ", увери той.

„Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна – родна част на нашия обединен народ – видяха с очите си какво готвят на цялото човечество управляващите кръгове на така наречения Запад. Тук те по същество просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза президентът.

"Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава", подчерта Путин.

„Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“, каза президентът. Той увери, че не иска да възроди СССР.

Същевременно лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност", съобщи Франс прес.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране", се казва в декларацията.

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, се посочва в съвместно изявление на държавите от ЕС.

Русия излага на опасност световната сигурност, като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост - основни принципи, заложени в Устава на ООН и международното право. Не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия използва като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати.

Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да пораждат правни последици. Крим, Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят недвусмислено това незаконно анексиране, допълват лидерите на ЕС.

Пред лицето на руската война ЕС застава решително на страната на Украйна и нейния народ. Непоколебими сме в нашата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над земята си и има право да освободи окупираните области в рамките на международно признатите граници.

Ядрените заплахи, отправени от Кремъл, военната мобилизация и стратегията за фалшиво представяне на територията на Украйна като руска, както и твърдението, че войната сега може да се води на територията на Русия, няма да разклатят нашата решителност, се посочва в изявлението.

Ще засилим европейските санкции заради незаконните действия на Русия. Те допълнително ще повишат натиска над Русия да прекрати тази война. ЕС твърдо застава зад Украйна и ще продължи да предоставя икономическа, военна и финансова подкрепа на Украйна докато е необходимо, се допълва в изявлението.