След оставката на Елизабет Борн, Франция очаква новия си премиер

Дали Макрон да назначи младия министър на образованието - 34-годишния Габриел Атал?

Актуални новини
08:54 - 09 Януари 2024
1945
След оставката на Елизабет Борн, Франция очаква новия си премиер

Френският президент Еманюел Макрон се опитва да даде нов импулс на втория си президентски мандат и оставката на премиерката Елизабет Борн се вписва в тези усилия, обобщават световните агенции. 

Борн подаде оставка вчера, а Макрон ѝ благодари за усърдната и достойна за пример работата, която тя е свършила в полза на нацията. Според източници сега се очаква Макрон да назначи за премиер младия министър на образованието, 34-годишния Габриел Атал, който е много по-популярен от Борн. За поста се споменава и името на министъра на въоръжените сили, 37-годишния Себастиан Льокорню. Ако бъде избран Атал, то той ще е най-младият премиер през Петата република.

Вътрешният министър Жерал Дарманен и финансовият министър Брюно Льо Мер вече отрекоха също появилите се спекулации, че те ще наследят Борн на поста, отбелязва Франс прес.

Шейсет и две годишната Борн беше втората жена премиер на Франция. Нейният очакван приемник Атал е описван като "добър ученик на макронизма и като "най-доброто въплъщение на макронисткото ДНК". Атал влезе в правителството на Макрон през 2017 г. и преживя зрелищен възход. В наскорошно допитване до общественото мнение Атал, който не крие хомосексуалната си ориентация, беше обрисуван като най-популярната личност в управлението и в мнозинството. Над една трета от анкетираните поискаха тогава той да бъде назначен за премиер.

Три години преди края на мандата си Макрон се намира в една деликатна ситуация след пробива на крайната десница в страната и липсата на абсолютно мнозинство в Националното събрание (долната камара на парламента), отбелязва Франс прес.

За 18 месеца начело на правителството Борн успя да прокара трудни закони, по-специално особено непопулярния закон за пенсионната реформа, породил протести и сблъсъци миналата пролет, и спорния закон за имиграцията. Тя успя да оцелее при около 30 вота на недоверие в парламента.

Подавайки оставката си вчера, тя заяви, че мисията й на премиер я е вълнувала и че при нейното изпълнение тя е била направлявана от постоянната грижа за бързи и осезаеми резултати.

Вътрешният министър на Франция Жерал Дарманен определи отиващата си премиерка като една смела и ангажирана жена, извършила трудни реформи, без да се грижи за популярността си. Депутатката от "Национален сбор" Лор Лавалет заяви, че историята ще запомни правителството на Борн с пенсионната реформа и дузина пъти, при които тя е използвала член от конституцията, позволяващ прокарване на закони без вот в парламента. Лидерът на десницата "Републиканците" Ерик Сиоти определи Борн като много добра събеседничка.

Що се касае до Габриел Атал, той се чувства много добре пред медиите и в даден момент отговаряше за бюджетните въпроси, като тогава той беше един от малкото министри, изпратени на първа линия, за да защитават непопулярната пенсионна реформа. Начело на министерството на националното образование от миналия юли младият министър успя да се хареса на по-възрастните поколения, които са в центъра на електората на Макрон с позициите си в подкрепа на въвеждане на училищна униформа и забраната на абая в училищата.

След два мандата през 2027 г. Макрон няма да може по конституция да се яви на изборите и предизвикателството за партията на президента ще бъде на намери онази личност, която да издигне срещу евентуалната кандидатка за президент на крайната десница Марин Льо Пен, допълва Франс прес.

Оставката на Борн беше във връзка с политическите борби относно спорния имиграционен закон, целящ затягане на държавния контрол върху имиграцията и подобряване на интеграцията на мигрантите, отбелязва ДПА. Законът беше приет миналия месец, но породи разделение в собствената партия на Макрон и 20 депутати гласуваха "против", а 17 се въздържаха. После здравната минисърка Орелиен Русо подаде оставка в знак на протест и се заговори, че други по-леви министри също планират подобна стъпка.

Докато беше премиер, Борн неуморно се опитваше да постигне компромис, тъй като партията на президента няма абсолютно мнозинство в долната парламентарна камара. Но правителството на Борн така и не намери надежден партньор в парламента, допълва ДПА.

Сега се очаква, че с нов премиер и евентуални промени в кабинета, Макрон ще придвижи напред дневния си ред и ще успее да задържи заедно лагера си преди евровота през юни в момент, в който допитванията вещаят по-добър резултат за партията на Льо Пен пред президентската партия "Възраждане".

В писмото, с което подаде оставка, Борн намекна, че го прави по искане на Макрон, отбелязва Асошиейтед прес. Оставката последва приемането на спорния миграционен закон, който засилва правомощията на властите да депортират някои чужденци. Центристите на Макрон успяха да приемат мярката само след сделка в консервативната партия "Републиканците". Това беше възприето тогава като отклоняване вдясно на курса на правителството.

Политически наблюдатели смятат, че Макрон, който е поддръжник на евроинтеграцията, иска новото му правителство да подготви почвата за евроизборите през юни.

Ройтерс отбелязва, че Борн е била известна като "Мадам 49,3" заради член 49,3 от конституцията, позволяващ прокарване на закони без гласуване в парламента и тя е приложила хватката 23 пъти през 18-те си месеца начело на правителството. Агенцията отчита, че на Борн е била възлагана задачата да прокарва най-тежкото законодателство.

Промените в правителството сега вероятно ще засилят надпреварата в лагера на Макрон за негов приемник за следващите избори. Бившият премиер Едуар Филип, вътрешният министър Дарманен и финансовият министър Бюрно Льо Мер са възприемани като потенциални кандидати.

Но през последните 18 месеца Льо Пен работи по изчистване на имиджа си и започнаха да се появяват спекулации, че тя може да спечели следващите президентски избори през 2027 г.