След пандемията: Развеждаме се онлайн

Това става възможно след промяната на Гражданско-процесуалния кодекс

У нас
15:42 - 20 Януари 2021
1567
След пандемията: Развеждаме се онлайн

Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19, тъй като вече е разрешен с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс от края на ноември м.г., съобщиха от Софийския районен съд.

Преди промяната в ГПК делата за развод по скайп бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и закона за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение, казаха оттам. Две съдийки от III ГО на СРС бяха първите съдии, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

„От началото на извънредното положение Софийски районен съд и Софийски градски съд въведоха видеоконференцията по дела за мерки за неотклонение и по Закона за здравето, което осигурява провеждането им в сравнително безопасна среда за всички участници. По тези дела участието на задържаното лице или на това, чието задължително лечение се иска, се осигурява посредством видеоконферентна връзка от ареста или болничното заведение, където е настанено, без да се довежда лицето в съдебно заседание, с което се гарантира всъщност неговата сигурност“, обясни за „Монитор“ Даниела Александрова, зам.-председател на СРС.