СЛЕД ПЕС: Сергей Станишев готви прецизна дисекция на БСП

Корнелия Нинова не събра кураж и сили да изпрати българския президент на Евролевицата в Берлин, прати верни кучета да я заместят

Свят
12:00 - 15 Октомври 2022
4986
СЛЕД ПЕС: Сергей Станишев готви прецизна дисекция на БСП

Заявка, че се завръща в БСП при това в ролята на активен участник в процесите даде бившият премиер и довчерашен президент на ПЕС Сергей Станишев от Берлин, но първо с амбицията да направи дисекция на партията отвътре. За да анализира и да намери всички пробойни в българската левица - за да се опита да я оздрави и измъкне от безкрайната спирала на изборни загуби. 

Попитан дали смята отново да оглави БСП, Станишев помоли след 11-те години начело на ПЕС да му бъде дадено време да реши как точно ще предприеме промяната в родната левица. 

"Но моят лозунг е: "Да направим БСП и левицата големи отново. Да бъде фактор, който задава дневния ред на страната, а

не просто присъдружна партия към някоя коалиция

или към някой, който е по-добър и по-голям от нас", каза бившият премиер пред журналистите в германската столица. 

На въпрос на Lupa.bg как така ПЕС, съставена от 33 партии изглежда много по-консолидирана от Столетницата, Сергей Станишев отвърна, че това се дължи на извеждането на диалога в европейската левица на преден план, като фундамент за общата политика.

"Диалогът с всяка една от организациите и изграждане на тази база на консенсусни политики, които ни водят напред и ни правят по-силни заедно и всеки индивидуално по-силен, разбира се, пречупени през нашите ценности за демокрация, справедливост, солидарност, равенство.

А за съжаление, в БСП тези принципи днес не работят. Нито имаме вътрешен диалог, нито имаме диалог навън. Вместо това имаме постоянни караници", казва Станишев.

"Не съм лице на опозицията. В БСП има много хора, загрижени за състоянието й. Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на партията като политическа сила, от която нещо зависи", отправи предупреждение досегашният президент на ПЕС.

Вчера ПЕС гласува Резолюция за предстоящите европейски избори през 2024 г., насочена към гражданите за по-солидарна Европа, за мерки за излизане от кризите, за подкрепа на Украйна срещу агресора Русия. Вотът в залата бе единодушен, като с този своеобразен манифест европейските социалисти ще изправят срещу либералите и десницата с амбицията да станат първа политическа сила.

Куриозът се състоя в това, че в залата в Берлин имаше и представители на БСП, които обаче отказаха да дадат гласовете си за важния документ, включително "против". Кристиан Вигенин (но като член на ОССЕ - б.р.), Вяра Емилова и Филип Попов бяха пратениците на Столетницата в Берлин, като неофициално обяснили, че не получили мандат от Изпълнителното бюро да одобрят въпросната резолюция - веднъж заради санкциите спрямо Москва, които и ПЕС одобрява, и заради продължаващото присъствие на политиките от Истанбулската конвенция.

От години шефката на БСП Корнелия Нинова бойкотира опитите и българската левица да я приеме и одобри, макар да твърди, че е против домашното насилие. 

А за това, че Корнелия не събра кураж и сили дори да изпрати Станишев накрая на мандата му като президент на ПЕС, а остана на "Позитано" 20 за пореден път на конгрес на евролевицата, Станишев коментира: 

"За съжаление, това е последователно поведение през последните години, казвам го с болка. Последния път, когато тя беше на голямо събитие на ПЕС на живо, беше през 2016 г. Това говори достатъчно", отсече бившият лидер на БСП.