След потопа от "Нова Каховка": Гниещ боклук, нефт и мидени черупки (ВИДЕО)

Замърсяването в района може да се увеличи повече от шест пъти

Новини
08:41 - 11 Юли 2023
4812
След потопа от "Нова Каховка": Гниещ боклук, нефт и мидени черупки (ВИДЕО)

На брега в Запорожие се усещат част от последиците след взрива на язовирната стена на Каховка. След спада на нивото на река Днепър, наяве се виждат боклуци, нефт и мидени черупки.

Според ръководителя на отдела за защита на природата в националния резерват "Хортица" замърсяването в района може да се увеличи повече от шест пъти.

"Концентрацията на замърсители, на всички видове замърсители на водата, се е увеличила. Това е така, защото нивото на водата стана много по-ниско, количеството замърсителите остана същото, както преди взривяването на язовира, но се добавиха биологични явления на замърсяване. Защото всички тези организми, които са се развивали във водата, сега са на сушата. Гният и цялата тази маса се влива в Днепър и замърсява водата", споделя Михайло Муленко - ръководител отдел “Защита на природата” в националния резерват "Хортица".

"Разбира се, че боли. Толкова много отпадъци, мирише и на нефт. Толкова много боклук, пръчки, раковини. Такъв срам. Бих искала да го почистя", заявява Яна - жител.

Рибари са дошли с надеждата за улов, но не хващат много риба. Като 64-годишния Серхий, който е избягъл от войната на този бряг, след като къщата му в Маринка е била опожарена.

"Защо съм тъжен ли? Всичко, което имах, беше унищожено. Вече нямам нито къща, нито апартамент. Тук сме имигранти от Маринка, Вухледар, КурАхове. Сраженията продължават. Всичко е унищожено. Руснаците ни отнеха всичко, превърнаха ни в бездомници", споделя друг жител на областта - Серхий Усенко.

Според експерти заради засушаването може да се стигне до големи прашни бури и дори климатични промени.